Pravila

Ministrica ne zna: Nema više dozvola do penzije. Žalac se zahvaljuje bogu što je curici poklonila krunicu

Bojana Mrvoš Pavić

Postavlja se pitanje bi li premijer Plenković prihvatio ostavku ministra uprave, prometa ili policije, da su vozili bez valjane vozačke dozvole, odnosno bi li njihov prekršaj imao veću težinu



Ministar uprave Lovro Kuščević, čiji resor praktički živi od dokumenata koje građani produžuju na vrijeme, kazao je jučer da ne vidi političku odgovornost ministrice zbog toga što nije produžila vozačku.


Postavlja se pitanje bi li premijer Plenković prihvatio ostavku ministra uprave, prometa ili policije, da su vozili bez valjane vozačke dozvole, odnosno bi li njihov prekršaj imao veću težinu, dovoljnu za ostavku, od težine koju ima prekršaj ministrice regionalnog razvitka.


I jesmo li mi, građani i ministri, jednako tretirani kad je ministrici Žalac opravdano što ne zna da se vozačke dozvole već 15 godina ne izdaju »do penzije« nego na rok od deset godina, a 98-godišnja bi baka iz Udbine trebala znati da nam od 2013. EU zabranjuje pečenje rakije u dvorištu.




Izjave prema kojima vozačka dozvola vrijedi samo 10 godina, stvorile su nedoumice kod vozača kojima ona vrijedi do 65. godine. Naime, vozačka dozvola vrijedi do datuma, koji je naveden na samoj vozačkoj dozvoli, a ne samo deset godina. To nam je potvrđeno i iz službenog dopisa Policijske uprave primorsko-goranske gdje se taksativno navodi: »Pravilnik o vozačkim dozvolama (»Narodne novine« broj 2/2019.).



Ministrica Gabrijela Žalac ispred Vlade je komentirala što očekuje od DORH-a u slučaju prometne nesreće u kojoj je sudjelovala.


Na pitanje očekuje li da će Državno odvjetništvo protiv nje podignuti optužnicu, objavljuje televizija N1, ministrica Gabrijela Žalac kazala je da nema nikakva očekivanja.


“Ništa ne očekujem, neka DORH i policija rade svoj posao. Meni je najbitnije da je dijete dobro, da je curica došla kući.


Na komentar novinara kako je djevojčica bolje te je puštena na kućnu njegu, piše N1, ministrica žalac je rekla “sve znam puno prije nego što mislite”.


Na upit o krunici koju joj je poklonila u bolnici, ministrica Žalac je odgovorila “pa, hvala Bogu dragome”.



U članku 32. navedenog Pravilnika propisano je da vozačke dozvole koje su po prijašnjim propisima izdane do 65. godine života vozača, vrijede do isteka roka na koji su izdane, a najduže do 19. 1. 2033. godine«.


Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku može se podnijeti i preko sustava eGrađani korištenjem elektroničke osobne iskaznice koja sadrži kvalificirani potpisni certifikat (eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole).