Reakcija MZO

Ministrica Divjak odgovorila Crkvi: Nitko ne tjera djecu s vjeronauka, sve je ostalo isto

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Pisana suglasnost uvodi se za sve ostale izborne predmete, dok je za vjeronauk to pravilo već bilo na snazi, kažu u Ministarstvu



RIJEKA Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je na prozivke iz redova Katoličke crkve u Hrvatskoj, koja se javno požalila na diskriminaciju pravnog statusa katoličkog vjeronauka u školama u Hrvatskoj. Ova gotovo pa nevjerojatna vijest dolazi iz Dalmacije, gdje se Splitsko – makarska nadbiskupija u pismu ravnatelja tamošnjih škola požalila na važeće izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.


Kao što smo pisali, smeta im što se od roditelja svake godine traži izjašnjavanje o izbornim predmetima koje će dijete pohađati, uključujući i vjeronauk. Crkvi je to nedopustivo, a idu toliko daleko da kažu da to potiče na ispisivanje s vjeronauka. Iz MZO-a poručuju kako vjeronauk ima jednak status kao i ostali izborni predmeti.


– Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju roditelj ima pravo i obvezu odlučiti o uključivanju svog djeteta u izborni program, a postupak odabira, kao i postupak ispisa kod izbornih predmeta isti je za sve predmete koji nisu obvezni, kažu u Ministarstvu. 


Promjena za vjeronauk nema


Promjena kod suglasnosti za vjeonauk u novom zakonu nema, ističu.





– Pisana suglasnost uvodi se za sve ostale izborne predmete, dok je za vjeronauk to pravilo već bilo na snazi, kažu u MZO.


Za izborni predmet za koji je roditelj dao pisanu suglasnost takva se suglasnost više ne treba tražiti, radilo se o vjeronauku ili nekom drugom izbornom predmetu.


Podsjetimo, Ivica Puljak iz stranke Pametno objavio je pismo koje je u ime Katehetskog ureda Splitsko – makarske nadbiskupije potpisao predstojnik mr. don Josip Periš.


Što piše don Periš


– U Katehetski ured često stižu prigovori kako u nekim osnovnim školama ravnatelju dijele ankete učenicima o upisu izbornih predmeta među kojima se nalazi katolički vjeronauk. Naime, Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture potpisan 19 prosinca 1996. godine te provedbeni Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama potpisan između Vlade RH i HBK 29. siječnja 1999. godine jasno govore o načinu upisa katoličkoga vjeronauka i mogućeg ispisa.



U spomenutim Ugovorima jasno stoji da RH jamči nastavu katoličkoga vjeronauka u svim osnovnim i srednjim školama kao obaveznog predmeta za one koji ga izaberu pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih izbornih predmeta.


Dobronamjerna molba ravnateljima


Ako bi neki roditelj želio promijeniti svoju odluku, dužan je o tome pisanim putem obavijestiti školu prije početka nove školske godine. Praksa da neki ravnatelji dijele učenicima ankete o upisu izbornih predmeta među kojima se nalazi i katolički vjeronauk u potpunoj je suprotnosti s navedenim Ugovorima, budući se na taj način neizravno sugerira učenicima odnosno roditeljima ispis s katoličkog vjeronauka, piše don Periš i nastavlja tvrdnjom da se nastava vjerskog odgoja, kad je jednom izabrana ne bi smjela napuštati.


-Dakle, kada je vjeronauk jednom izabran, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati je diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnih ugovora, zaključuje u ime Splitsko – makarske nadbiskupije predstojnik Periš, uz “dobronamjernu molbu ravnateljima da se ubuduće u anketama o izboru novih predmeta ne stavlja katolički vjeronauk, budući da je on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole”.