Financiranje 22 projekta

Ministarstvo turizma daje dodatna 32 milijuna kuna za zapošljavanje ranjivih skupina

Alenka Juričić Bukarica

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Financiraju se projekti s rezervne liste sufinancirani sredstvima Europskog socijalnog fonda, a riječ je o projektima koji doprinose povećanju zapošljivosti ranjivih skupina, odnosno nezaposlenih, osoba mlađih od 25 godina i starijih od 54 godine, priopćili su iz Ministarstva turizma u kojem navode kako je rezervna lista projekata aktivirana obzirom na to da je zaprimljen značajan broj kvalitetnih projektnih prijedlog



Ministarstvo turizma dodjeljuje 32 milijuna kuna za financiranje 22 projekta u sklopu programa poboljšanja pristupa ranjivim skupinama tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.  


Financiraju se projekti s rezervne liste sufinancirani sredstvima Europskog socijalnog fonda, a riječ je o projektima koji doprinose povećanju zapošljivosti ranjivih skupina, odnosno nezaposlenih, osoba mlađih od 25 godina i starijih od 54 godine, priopćili su iz Ministarstva turizma u kojem navode kako je rezervna lista projekata aktivirana obzirom na to da je zaprimljen značajan broj kvalitetnih projektnih prijedloga.


Samim time je povećana i alokacija za projekte koji nisu uspjeli ući na listu lani kada je realizirano 31,5 milijuna kuna. Stoga se ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava  sada povećala na preko 63 milijuna kuna, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 85 posto, odnosno 53,5 milijuna kuna.




– Ova Vlada svjesna je važnosti i mogućnosti koje turizam nudi te stoga mnogo napora ulažemo u edukaciju, aktivaciju i popularizaciju turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Kroz ovaj projekt osigurali smo dosad preko 63 milijuna kuna, a njime želimo omogućiti i olakšati pristup ranjivih skupina tržištu rada u turizmu. Turizam možemo razvijati jedino sinergijom javnog, privatnog i civilnog sektora jer je turizam industrija doživljaja i emocija, mora bit uključiv i prilika za zaposlenje. Svatko može biti dio uspjeha hrvatskog turizma i zato je važno je da svi zajedno nastavimo raditi na stvaranju konkurentnog i socijalno odgovornog turizma u Hrvatskoj, kazao je resorni ministar Gari Cappelli.


Projekte su mogle prijaviti ustanove za obrazovanje odraslih i udruge koje djeluju u sektoru turizma i ugostiteljstva uz obavezno partnerstvo. Partneri su mogli biti ustanove za obrazovanje odraslih, udruge, poslodavci, odnosno gospodarski subjekti te regionalni ili područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. S korisnicima sredstava sklopit će se ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.