Nema službenih informacija

Ministar uprave tvrdi: Informacije o potpisima za referendum ne potiču od našeg Povjerenstva

P. N.

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Lovro Kuščević tvrdi da će službeni izvještaj Povjerenstva dobiti početkom tjedna, kad će o tome obavijestiti nositelje referendumske inicijative, kao i cjelokupnu javnost.



Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je danas novinarima kako informacije koje su se pojavile na novinskim portalima da nije nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu, nisu informacije Povjerenstva koje se bavi provjerom prikupljenih potpisa za referendume, i nije htio komentirati je li prikupljen dovoljan broj potpisa.


“Ne iznenađuje me ništa, jer ja još nemam informacije. Sve ovo što čujemo, što čitamo negdje po nekakvim portalima nisu informacije. Dakle kada dobijem od Povjerenstva službeni izvještaj, onda su to informacije, i onda ću vrlo rado komentirati svaki pojedini potpis”, izjavio je Kuščević novinarima prije sjednice Vlade neslužbene medijske informacije da inicijative nisu prikupile dovoljan proj potpisa, te kako se pojavio veći broj netočnih potpisa na peticijama Građanske inicijative Narod odlučuje, i Istina o Istambulskoj, za raspisivanje referenduma.


Također, dodao je kako se može očekivati da će Povjerenstvo koje se bavi provjerom prikupljenih potpisa za referendume, već u iduću srijedu dovršiti svoj posao i dostaviti službeno izvješće sukladno Zakonu o refendumu.




“Povjerenstvo sada kontrolira sve to, sve mora biti transparentno, svaki glas mora biti provjeren kako bi zaista to pravo na referendum zaživilo u punom smislu sukladno hrvatskom Ustavu”, pojasnio je Kuščević.


Upitan koji je politički stav HDZ-a, da li sve to treba propitivati Ustavni sud, dodao je kako ne želi špekulirati ima li, ili nema dovoljno prikupljenih potpisa.


“Tu imamo tri pitanja, no ne bih zaista špekulirao, ukoliko dođu do Hrvatskog sabora ta pitanja Hrvatski sabor će donijeti svoju odluku”, istaknuo je ministar uprave.