'Sve će biti gotovo do petka'

Ministar poručio učiteljima: ‘Ovo je naša zadnja ponuda, za dogovor je potrebno dvoje’

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Činjenica je da s ovom ponudom od dodatnih 2 posto u slučaju da se uredba ne donese, govorimo o 8 posto povećanju plaća. Smatramo da je to korektna i fer ponuda u ovom trenutku, rekao je ministar Aladrović



Ministar mirovinskog sustava Josip Aladrović u RTL-u Danas govorio je o štrajku prosvjetnih radnika, koji ulazi u četvrti tjedan. Poručio je kako su jutros s predstavnicima sindikata raspravljali o ponudi koju je premijer Plenković usuglasio s predsjednikom HNS-a prošlog tjedna, a to je povećanje od 2 plus 2 plus 2, a ako se do 30. lipnja ne predstavi cijeli dizajn sustava plaća za državne i javne službe, onda ide povećanje koeficijenata od još dva posto.


“Održani su sastanci osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, ono o čemu smo razgovarali je ponuda koju smo komunicirali krajem prošlog tjedna. Ta ponuda je na stolu, to smo iznijeli sindikatima. Oni su je tražili u pisanom obliku kako bi vidjeli sa svojim članstvom o stavovima.


Sutra imamo još jedan koordinacijski sastanak na kojem ćemo dogovoriti doatne termine, no u četvrtak ili petak očekujemo krajnje razgovore o ovoj temi i tada ćemo znati je li do dogovora došlo ili nije”, kazao je ministar.




Ponuda 2+2+2 je, kaže ministar Aladrović, zadnja ponuda koju mogu ponuditi sindikatima.


“Mi stalno komuniciramo koliki je do sada bio rast plaća i koliko možemo očekivati u sljedećoj godini. To je jako bitan kontekst koji se ponekad zanemaruje. No činjenica je da s ovom ponudom od dodatnih 2 posto u slučaju da se uredba ne donese, govorimo o 8 posto povećanju plaća. Smatramo da je to korektna i fer ponuda u ovom trenutku i da smo u skladu s fiskalnom odgovornosti”, dodao je ministar.


O isplatama povišica u ratama, informaciji koja se pojavila neslužbenim kanalima, ministar je kazao kako su to netočne informacije. Dodao je kako će i dalje komunicirati je “za dogovor je potrebno dvoje”, kazao je ministar Aladrović.


“Mi smo u u nekoliko faza pokazali svoju spremnost na dogovor, spremnost da želimo riješiti problem koji se dogodio i koji se trenutno događa u cijelom sustavu obrazovanja. Očekujem i od druge strane da bude spremna na kompromis”, poručio je ministar.


Na pitanje tko će štrajk učitelja i profesora platiti ministar Aladrović je kazao kako je tu odluka vrlo jednostavna te ovisi o konačnoj odluci Vlade hoće li platiti ili ne taj štrajk koji sutra ulazi u 18. dan.


“Ukoliko ne donesemo odluku da taj štrajk neće biti plaćen, a još je nismo donijeli, onda će se isplatiti normalna plaća kao za normalan radni dan. Mi smo cijeli 10. mjesec imali jednu konfuziju u javnom prostoru i često su se spominjale prijetnje, sudske zabrane štrajka, prijetnje neplaćanjem i slično.


Mi želimo spustiti loptu na tlo i dogovoriti se da učenici, oni koji su najviše zakinuti ovim štrajkom, više ne budu zakinuti. Sve ove represivne mjere koje ne vode prema rješenju smo odlučili staviti po strani i u pregovorima se postaviti kao odgovoran poslodavac zastupajući interese svih građana Republike Hravtske pa tako i učenika”, poručio je ministar za RTL.