Afera kvadrati

Ministar Tomislav Tolušić: Pogriješio sam oko upisa nekretnine u imovinsku karticu i ispravit ću to

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Naglasio je kako "apsolutno i odgovorno" može tvrditi da nije bilo nikakvog pogodovanja tvrtki Građevinarstvo Horvat koja mu je gradila kuću, s obzirom da je u vrijeme dok je on bio virovitičko-podravski župan ta tvrtka poslovala sa županijom.



OTOK – Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u petak je priznao da je pogriješio oko upisa nekretnine, odnosno kuće u svoju imovinsku karticu, najavivši da će čim danas dobije odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa po njoj i postupiti.


“Danas će biti sjednica Povjerenstva temeljem mog upita kako se treba upisati imovina u imovinsku karticu. Prije svega i u svakom slučaju, očito sam pogriješio kada govorimo o upisu nekretnina u imovinsku karticu, naravno nenamjerno”, izjavio je Tolušić novinarima u Otoku, gdje je Ministarstvo gospodarstva organiziralo konferenciju o poduzetničkim zonama na području pet slavonskih županija.


Istaknuo je da kuću gradi godinu i pol dana, da je sve bilo prijavljeno i apsolutno vidljivo, te da će čim dobije odluku Povjerenstva po njoj i postupiti “da ne bih ponovno nešto u svemu tome pogriješio”.


Nije mi bila namjera ništa skrivati




“U svakom slučaju nije mi bila namjera ništa skrivati, sve je vrlo vidljivo, ali što treba upisati neka kaže Povjerenstvo. Kako kaže Povjerenstvo, tako ću ja to danas, odnosno čim bude moguće i upisati”, dodao je Tolušić.


Upitan kako se dogodilo da je procijenio tako nisku cijenu zemljišta (115.000 kuna), da bi ga poslije prodao tri puta skuplje (450.000 kuna), odgovorio je da je tu građevinsku parcelu za 115.000 kuna kupila njegova supruga 2015. godine kada još nisu bili u braku, pa nije ni unesena u njegovu imovinsku karticu.


Unesena je, kaže, kad su stupili u brak 2017. godine i to na temelju cijene po kojoj je i kupljena, odnosno 115.000 kuna pa je takva cijena i navedena u njegovoj imovinskoj kartici. Tu je parcelu, dodaje, kupila osoba koju nikad nije vidio, kojoj je očito bilo u interesu spojiti tu sa svojim parcelama.


Upitan kako to da je toj osobi ta parcela toliko puno značila da ju je kupila za tri puta više novca, Tolušić je odgovorio kako to tu osobu treba pitati. “Meni je drago da je to netko kupio za te novce, iskreno. Da li je to 2015. vrijedilo više, ja smatram da nije, a drago mi je da se to prodalo za te novce”, rekao je.


Nije bilo nikakvog pogodovanja građevinskim tvrtkama s područja županije


Naglasio je kako “apsolutno i odgovorno” može tvrditi da nije bilo nikakvog pogodovanja tvrtki Građevinarstvo Horvat koja mu je gradila kuću, s obzirom da je u vrijeme dok je on bio virovitičko-podravski župan ta tvrtka poslovala sa županijom.


“U mojih nešto više od osam godina mandata surađivali smo s gotovo svim građevinskim tvrtkama na području Virovitičko-podravske županije. Uistinu smatram da je vrlo logično i jedino normalno da angažiram tvrtke s područja svoje županije da mi izgrade kuću u mom gradu, odnosno mojoj županiji. Jučer sam samoinicijativno poslao sve papire, sve račune vezane za gradnju kuće Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Neovisno o tome hoće li pokrenuti postupak ili ne, ja apsolutno stojim na raspolaganju”, naglasio je.


Povjerenstvo Tolušiću na njegov naknadni zahtjev dalo mišljenje kako prijaviti nekretninu


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ministru poljoprivrede danas je na njegov zahtjev dalo mišljenje na koja dva načina može pravilno ispuniti imovinsku karticu vezano za njegovu kuću, ali ministar je očito zakasnio zatražiti savjet od Povjerenstva koje je još prije nekoliko dana otvorilo postupak redovne provjere kojim će kontrolirati sve stavke njegove imovinske kartice kao i aktualne navode iz medija.


Ministar je zatražio mišljenje kako prijaviti nekretninu nakon što su mediji počeli problematizirati njegovu imovinsku karticu u kojoj nije naveo garažu.


Povjerenstvo je u mišljenju koje je naknadno zatražio Tolušić navelo na koja dva načina može pravilno ispuniti imovinsku karticu vezano za svoju nekretninu. Jedan način je da u karticu upiše kompletno zemljište zajedno s kućom i okućnicom kako piše u vlasničkom listu, a drugi da upiše jednu po jednu nekretninu pa onda posebno vrijednost svake nekretnine.


“To je samo mišljenje koje je naknadno zatražio da zna kako da postupi prilikom upisa u imovinsku karticu, a kao što ste upoznati Povjerenstvo je otvorilo postupak potpune redovne provjere imovinske kartice dužnosnika Tolušića, što znači da će se kontrolirati svi podaci u njegovoj kartici, ali i aktualni navodi u medijima”, rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.


U sklopu te provjere kontrolirat će se tako i navodi po kojima je ministar prodao na moru zemljište za 450 tisuća kuna za koje je u imovinskoj kartici naveo da vrijedi 115 tisuća kuna.