Crkva u bolnicama

Ministar Kujundžić pozdravlja priziv savjesti: Treba ga priznati, a pacijentima treba omogućiti dostupnost usluge

Hina

"Plenković je pokazao da je politička kukavica, da se skriva iza ministra Kujundžića i njegovih povjerenstava, a zapravo se boji HDZ-ovih nazadnjaka i klerikalaca bez kojih nema većine u Saboru i nema vlasti, boji se proklinjanja sa crkvenih oltara", ustvrdio je Mirando Mrsić.



ZAGREB – Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da treba biti legalist kad je riječ o prizivu savjesti zdravstvenih djelatnika – s jedne strane treba djelatnicima omogućiti priziv savjesti, a s druge strane svim pacijentima dostupnost medicinskog postupka.


Komentirajući informaciju da je u dubrovačkoj bolnici zbog priziva savjesti anesteziologa pobačaj rađen na živo, Kujundžić je uoči užeg kabineta Vlade rekao kako Ministarstvo uvijek reagira u takvim slučajevima.


“Uvijek reagiramo kad dobijemo dojavu o kršenju zakona, pa smo tako i od dubrovačke bolnice zatražili očitovanje, a onda ćemo poslati inspekciju”, rekao je Kujundžić.




Sve što nije u skladu s etikom i moralom je za osudu, kazao je dodavši kako bi bolnica u slučajevima priziva savjesti liječnika trebala dovesti druge liječnike koji će obavljati pobačaje ili sklopiti govore s drugim bolnicama, gdje se ti postupci obavljaju.


Upitan kada će biti gotov novi zakon o pobačaju, Kujundžić je odgovorio kako će on biti napravljen ali za njegovo donošenje nisu definirani rokovi. Trenutno se rade “široke analize svjetskih iskustava, što je tko poduzimao”.


Mrsić o izradi zakona o prekidu trudnoće: Plenković pokazao da je politička kukavica


– Saborski zastupnik Mirando Mrsić ustvrdio je u srijedu da Vlada i Hrvatski sabor ‘ignoriraju rok koji im je za izradu zakona o prekidu trudnoće, odnosno pobačaju, dao Ustavni sud, dodavši da je premijer Andrej Plenković ‘pokazao da je politička kukavica’.


“Prije više od mjesec dana trebali smo imati zakon o prekidu trudnoće, Vlada i Sabor ignorirali su rok koji im je dao Ustavni sud prije dvije godine, velika je to sramota za Vladu Andreja Plenkovića”, izjavio je Mrsić u Hrvatskom saboru.


Upitao je kakva je to Vlada koja ne poštuje odluku Ustavnog suda, kakve poruke time šalje hrvatskim građanima i institucijama? Mrsić je rekao i da premijer Plenković ‘ne poštuje 57 posto ljudi u Hrvatskoj’, odnosno da ne poštuje žene i njihovo pravo na izbor.


“Plenković je pokazao da je politička kukavica, da se skriva iza ministra Kujundžića i njegovih povjerenstava, a zapravo se boji HDZ-ovih nazadnjaka i klerikalaca bez kojih nema većine u Saboru i nema vlasti, boji se proklinjanja sa crkvenih oltara”, ustvrdio je Mirando Mrsić.


Prema njegovim riječima, upravo je to razlog zbog kojega premijer već dvije godine ne čini ništa da se donose spomenuti zakon.