U IDS-u ogorčeni

Miletić: Da je Uljanik u županiji pod HDZ-ovom vlasti kolos istarskog gospodarstva ne bi pao

Hina

Foto D. ŠTIFANIĆ

Foto D. ŠTIFANIĆ

»Uljanik je kolos istarskoga gospodarska, koji je pao zbog nedorasle uprave i države koja je sve vrijeme imala čvrste mehanizme kontrole i intervencije koje nije iskoristila«, stoji u priopćenju IDS-a te se dodaje kako – unatoč takvoj odluci – i dalje ne žele vjerovati da je država odlučila dopustiti da golema vrijednost Uljanika, od infrastrukture do vrhunskog znanja i jedinstvene tradicije, jednostavno propadne



PULA – Pulski gradonačelnik Boris Miletić ocijenio je u srijedu, nakon odluke Skupštine vjerovnika kako Uljanik d.d. kao krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju, da je sudbina Uljanika i njegovih radnika i dalje u rukama Vlade.


Po njegovim riječima, današnjom odlukom samo je produžena agonija radnika jer Vlada opet, po tko zna koji put, odugovlači s donošenjem odluke o sudbini brodogradnje u Puli.


»Iako je danas donesena odluka da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje društva Uljanik d.d., znamo da realna mogućnost za oživljavanje brodogradnje u Puli i dalje postoji, no o tome odlučuje isključivo Vlada, koja je i na najveći vjerovnik društva«, istaknuo je Miletić i ponovio kako je sudbina Uljanika i dalje u rukama Vlade, koja, kako je rekao, »već mjesecima bezrazložno odugovlači s donošenjem odluke gubeći dragocjeno vrijeme prebacujući odgovornost na druge umjesto da traži konkretna rješenja«.




»Apsolutno pozdravljam odluku Vlade da spasi tvrtke poput Đure Đakovića i 3. maja, no zbog selektivnog pristupa države prema strateškim tvrtkama, Uljanik, nažalost, ne može računati na isti tretman«, poručio je Miletić i dodao kako, unatoč današnjoj odluci i tome što Grad nema nikakvih izravnih ovlasti odlučivati o nastavku rada Uljanika, vjeruje da za Uljanik još ima nade.


»Grad Pula oduvijek je pomagao brodogradilištu i njegovim radnicima, a tako će biti i ubuduće«, poručio je pulski gradonačelnik.


O odluci Skupštine vjerovnika oglasio se i IDS, koji je u priopćenju za javnost naveo kako se »tragedija Uljanika u režiji HDZ-a nastavlja«.


»I koliko je samo malo volje, sposobnosti i odlučnosti ove Vlade trebalo da se izbjegne ova situacija. Da je Uljanik u nekoj drugoj županiji pod HDZ-ovom vlašću, mi danas ovo ne bismo gledali«, tvrdi IDS.


Smatra da je »Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem priredila neljudsku agoniju radnicima Uljanika i njihovim obiteljima« te nanijela nepravdu svima u Istri.


»Žalostan je ovaj igrokaz koji predugo traje«, ističe IDS i dodaje kako je »odnos Vlade prema Uljaniku bezobrazna demonstracija licemjerja i kukavičluka«.


»Uljanik je kolos istarskoga gospodarska, koji je pao zbog nedorasle uprave i države koja je sve vrijeme imala čvrste mehanizme kontrole i intervencije koje nije iskoristila«, stoji u priopćenju IDS-a te se dodaje kako – unatoč takvoj odluci – i dalje ne žele vjerovati da je država odlučila dopustiti da golema vrijednost Uljanika, od infrastrukture do vrhunskog znanja i jedinstvene tradicije, jednostavno propadne.


»Nadamo se da će kolegama iz Bruxellesa danas ispričati kako su vlastoručno uspjeli ugasiti najstarije hrvatsko brodogradilište, a s njime i jednu cijelu industrijsku granu«, zaključili su u IDS-u.