Predsjednički kandidat

Milanović u Splitu: Hajduk je igrao s petokrakom na prsima. Mogao si se nabosti na nju. To je ružno izgledalo

P. N.

snimio Ivo Čagalj / PIXSELL

snimio Ivo Čagalj / PIXSELL

Pojasnio je potom da je to bio njegov odgovor na istup predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Predsjednica je, podsjetio je, "rekla da su Dinamo i Hajduk hrvatski klubovi, za koje je ona navijala, a da Rijeka to nije".



Predsjednički kandidat Zoran Milanović bio je u Splitu, a tamo su ga dočekali “vrućim pitanjem”: Vi ste rekli da je Hajduk bio omiljeni Titov klub? 


– To ste me stvarno pitali, banalizirao je pitanje Milanović, ali novinarka koja je pitanje postavila nije se dala smesti: “Jeste li vi stvarno rekli da je Hajduk bio omiljeni Titov klub? Mislite li da će vam to u Splitu donijeti ili odnijeti glasove?”


Milanović je na to odgovorio: “To je istina, ne vidim zašto bi s tim uopće trebao imati problema. Ja nisam navijao za Hajduk, kad sam navijao za klubove, zato što je to bio Titov omiljeni klub. To mi je možda mogao biti razlog da ne navijam za Hajduk, a u biti sam neutralan prema tome. Da, to je istina. To je istina u danima kad nam se pričaju nevjerojatne besmislice, kad se provodi memoricid prema onome što smo živjeli, što pamtimo, čega se sjećamo – a što nije bilo savršeno, bilo je katkad iritantno, bilo je pogrešno, bilo je i ljudski. Prema tome – ne lažima. Da živimo u normalnoj zemlji, u kojoj ćemo stvari gledat normalno. To je kao kad djeci kažete da nema Djeda Mraza. Neka djeca to shvate sama, neka imaju emocionalnu krizu, ali da – Hajduk je bio to što je bio.”




Hoće li vam to donijeti glasove, pitala je novinarka, a predsjednički kandidat odgovorio je da nije “razmišljao o glasovima, ni u Splitu ni u Rijeci”.


– Naprosto – to je istina. Istina, kojom se mora ići na neistinu, koja se plasira s druge strane, a s kojom se ljude želi pobijediti, rekao je Milanović.


Pojasnio je potom da je to bio njegov odgovor na istup predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Predsjednica je, podsjetio je, “rekla da su Dinamo i Hajduk hrvatski klubovi, za koje je ona navijala, a da Rijeka to nije”.


– To ne samo da nije točno, nego je i uvredljivo. Netočno je. Hajduk jest hrvatski klub, ali Hajduk je isto tako bio i klub koji je imao petokraku u grbu, igrao je s petokrakom na prsima, mogao si se nabosti na nju. To je ružno izgledalo, ali tako je bilo. Neka ljudi znaju, zaključio je Milanović.