HRejting

Milanović raste, pa raste: Hoće li Zoki presuditi Kolindi u drugom krugu?

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



HRT nastavlja s objavom rezultata HRejtinga donoseći rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora. U odnosu na prošlomjesečni HRejting, redoslijed kandidata je identičan, ali se trend pada potpore HDZ-ovoj kandidatkinji i rasta SDP-ovu kandidatu nastavlja i u listopadu. Iako je u odnosu na rujan izgubila više od tri posto (3,31 posto) potpore birača, aktualna bi predsjednica da su izbori održani jučer, osvojila drugi mandat. Kolinda Grabar-Kitarović dobiva 49 posto, a Zoran Milanović 44,1 posto glasova


Trenutačna razlika među njima manja je od pet posto (4,9%) pa je ovo prvi HRejting koji pokazuje da bi neodlučni birači mogli biti presudni. Njihov je broj narastao za gotovo 2,5 posto u odnosu na rujan i trenutačno ih je gotovo sedam posto (6,90 posto), javlja HRT.


Glasači Kolakušića za Milanovića


Velika većina (61,4%) glasača trećeplasiranog iz 1. kruga Miroslava Škore, u drugom bi, očekivano, poduprla HDZ-ovu kandidatkinju, ali bi ih gotovo 30% (29,2%) zaokružilo Zorana Milanovića. Kod onih koji podupiru Mislava Kolakušića obrnuto je. Glasovi njih polovine (50,0%) otišli bi SDP-ovu kandidatu, a oko 30% (30,6%) aktualnoj predsjednici.




Sraz Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore završio bi otprilike isto kao sraz Grabar-Kitarović i Milanovića, s otprilike jednakim postocima. HDZ-ova bi kandidatkinja u 2. krugu pobijedila Miroslava Škoru. Rezultat bi bio: 49,4% za Grabar-Kitarović i 44% za Miroslava Škoru. Uz napomenu da je Škori potpora u odnosu na rujan znatno više porasla (2,35%) nego aktualnoj predsjednici (0,21%).


Iako je u ovom srazu razlika među protukandidatima malo veća nego kod prvog duela – 5,4%, neodlučni birači i ovdje bi mogli znatno utjecati na konačni rezultat. Broj im se, istina, smanjuje u odnosu na rujan (-2,56%), ali ih je i dalje više od 6 posto (6,60%). Ako je suditi prema HRejtingu, Miroslav Škoro taj je koji bi profitirao od Zorana Milanovića, ali i od Mislava Kolakušića.


Milanovićevi bi radije Škoru nego Kolindu


Više od 56% (56,3%) Milanovićevih birača iz 1. kruga, u drugom bi se odlučilo za Škoru, a manje od 35% (34,6%) za Grabar-Kitarović. Slično je i s Kolakušićevim biračima. Njih više od polovine (52,5%) je za Škoru, a točno 39% za Grabar-Kitarović.



Iako je u odnosu na prošli mjesec potpora Milanoviću malo više narasla nego Škori, iz ove kombinacije Škoro izlazi kao predsjednik. Da su jučer održani izbori, dobio bi 3,3% više glasova. Tako bi Škoro osvojio 49,5%, a Zoran Milanović 46,2%. U ovom srazu birači, čini se, nemaju previše dvojbi. Neodlučnih je samo malo više od 4% (4,36%) i gotovo 1% (0,83%) manje nego u rujnu.


Tri četvrtine (73,3% + 23,1% Milanović) birača Kolinde Grabar-Kitarović očekivano bi se u ovoj kombinaciji okrenulo Škori. Milanović bolje prolazi kod Kolakušićevih birača. Zaokružilo bi ga njih gotovo 56% (55,9%). Škoru, pak, malo manje od 28% (27,9%).