Ususret drugom krugu

Milanović dolazi na prvu debatu, za predsjednicu se još ne zna na koje će točno

Dražen Ciglenečki

U stožerima još uvijek kalkuliraju gdje i kada će se Milanović i Grabar-Kitarović suočiti / Foto S. DRECHSLER

U stožerima još uvijek kalkuliraju gdje i kada će se Milanović i Grabar-Kitarović suočiti / Foto S. DRECHSLER

Premda je na sjednici užeg predsjedništva HDZ-a i dijela izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović zaključeno da će ona sudjelovati u najmanje dvije debate, nema još odluke koje točno



ZAGREB Vlada Andreja Plenkovića raspisala je izbore za predsjednika Republike tako da između dva kruga, zbog božićnih i novogodišnjih praznika, ima jako malo kampanje.


To je sada, međutim, veći problem za HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, koja je u nedjelju dobila manje glasova nego bivši premijer Zoran Milanović i lošije je prošla u prvoj anketi za drugi izborni krug, pa bi joj dobro došlo više vremena za uvjeravanje birača Miroslava Škore da sada listom nju podrže.


Stoga se, paradoksalno, predsjednica Republike, kako bi doprla do što više ljudi čiji joj je glas potreban, mora fokusirati na televizijske debate, koje je izbjegavala prije prvog kruga izbora.


Posebni formati




S druge strane, Milanović, koji je Kolindu Grabar-Kitarović mjesecima bezuspješno javno pozivao na sučeljavanja, danas je u povoljnijoj poziciji, ima momentum i nije baš toliko zainteresiran za televizijske dvoboje sa svojom protivnicom. Otuda i Milanovićeva ideja da sve nacionalne tv kuće organiziraju zajednički samo jednu debatu, od čega neće biti ništa.


Niti jedna nacionalna televizija, HTV, Nova tv i RTL, kao ni N1, nisu još dobili potvrdu dvoje predsjedničkih kandidata da će sudjelovati u sučeljavanju što ga priređuju. Ipak, Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić rekao nam je da će se SDP-ov kandidat »odazvati na prvu nacionalnu debatu«. Moglo bi se shvatiti da je u pitanju RTL televizija koja debatu planira održati u ponedjeljak.


N1 je, naime, zamislio poseban format, da svoju predizbornu raspravu snime danas i emitiraju je u ponedjeljak, što teško da odgovara kandidatima. Dakle, Milanović će sigurno doći na RTL-ovo sučeljavanje, a za dalje se još ne zna. Možda će zatim nastupiti i na HTV-u i Novoj, a možda i neće. Vjerojatno bi to ovisilo o dojmu što bi ga on i Kolinda Grabar-Kitarović ostavili u RTL-ovoj debati.


U slučaju kad bi opća javna percepcija bila takva da je Milanović dominirao, lako je moguće da bi on odustao od idućih sučeljavanja kako predsjednici Republike ne bi pružio priliku da popravi dojam, a samim tim vlastite i izborne šanse. Za sve je to, naravno, preduvjet da Kolinda Grabar-Kitarović dođe na RTL-ovo sučeljavanje.


Uvijek spremna


Premda je ponedjeljak na sjednici užeg predsjedništva HDZ-a i dijela izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović zaključeno da će ona sudjelovati u najmanje dvije debate, nema još odluke koje točno.


Glasnogovornik HDZ-a i predsjedničinog izbornog stožera Zoltan Kabok rekao je jučer za naš list da će Kolinda Grabar-Kitarović ići na sučeljavanja te da će se »uskoro znati koja su to«. U HDZ-u se jučer moglo čuti da će se o ovome možda odlučiti tijekom dana. Kad je Kolinda Grabar-Kitarović u utorak posjetila zagrebačku tržnicu Dolac, novinarima je potvrdila da pristaje na debate.


– Uvijek sam spremna, rekla je predsjednica Republike.