40. obljetnica važne titule

Mate Parlov u nedjelju dobiva svoj spomenik u Fažani

Hina

Ustvrdivši kako je iznimno ponosan što su u Fažani živjeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport, Korać je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što će Fažana prije Pule i Zagreba dobiti spomenik Parlovu izrađen u bronci u prirodnoj veličini, rad akademskog kipara Ante Jurkića



FAŽANA Prvi spomenik najboljem hrvatskom sportašu dvadesetog stoljeća i boksačkoj legendi Mate Parlovu bit će otkriven u nedjelju u Fažani u tamošnjem parku, između šetnice Mate Parlova i Aleje Maslina, na 40. obljetnicu osvajanja jedne od njegovih najvećih boksačkih titula, najavili su u četvrtak načelnik općine Fažana Radomir Korać i Matko Parlov, sin Mate Parlova.


Ustvrdivši kako je iznimno ponosan što su u Fažani živjeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport, Korać je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što će Fažana prije Pule i Zagreba dobiti spomenik Parlovu izrađen u bronci u prirodnoj veličini, rad akademskog kipara Ante Jurkića.


»To je važna priča u promociji Fažane. Svi gosti koji budu prošli tom šetnicom rado će se slikati sa svjetskim prvakom«, rekao je Korać.




Matko Parlov izrazio je u ime obitelji zadovoljstvo skulpturom ustvrdivši kako je 7. siječnja odabran za otkrivanje spomenika jer je upravo toga dana 1978. godine Mate Parlov u Milanu pobijedio Argentinca Miguela Angela Cuella u meču za titulu profesionalnog prvaka svijeta u poluteškoj kategoriji.


Parlov, koji je preminuo 29. srpnja 2008. godine, jedini je hrvatski boksač koji je osvojio sve moguće titule, amaterskog europskog i svjetskog prvaka, olimpijsko zlato, te profesionalnog europskog i svjetskog prvaka.


»Ime Mate Parlova do sada nose ulice u Zagrebu i Biogradu na moru, te Dom sportova u Puli, a u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji ima svoju zvijezdu. No, ova je šetnica u Fažani pun pogodak za postavljanje skulpture jer je tu živio od 1971. godine, tu se družio, radio i trenirao, i upravo je iz Fažane posljednjih devet godina karijere kretao na natjecanja«, rekao je Matko Parlov.


Premda otac nije lako pokazivao emocije, vjerujem da bi i njemu taj spomenik puno značio, dodao je sin legendarnog boksača.