Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Slavlje u Strasbourgu

Marija Pejčinović Burić preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2019. u 18:32 2019-09-18T18:32:01+02:00

Bivša šefica hrvatske diplomacije je u sjedištu VE-a u Strasbourgu iznijela svoju viziju rada i prisegnula kao 14. čelnica organizacije

STRASBOURG Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je službeno preuzela funkciju glavne tajnice Vijeća Europe (VE).

Ona je druga žena i prva osoba iz srednje i istočne Europe na tom položaju.

U završnom glasanju pobijedila je belgijskog kolegu Didiera Reyndersa.

Bivša šefica hrvatske diplomacije je u sjedištu VE-a u Strasbourgu iznijela svoju viziju rada i prisegnula kao 14. čelnica organizacije.

Ranije u srijedu, u gradskoj vijećnici u Strasbourgu obilježena je 70. godišnjica VE koja okuplja 47 članica iz Europe i šire regije.

Pejčinović Burić je uz odlazećeg glavnog tajnika, Norvežanina Thorbjorna Jaglanda, bila domaćin svećane sjednice u dvorani u kojoj je 1949. osnovana ta organizacija.

VE je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu, osnovana 1949. Danas broji 47 država članica – cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. Hrvatska joj se pridružila 1996.

Vijeće je osnovalo Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Venecijansku komisiju koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja i instituciju povjerenika za ljudska prava.

Jedan od najvećih zagovornika osnivanja Vijeća bio je britanski čelnik Winston Churchill koji je 1949., kad je osnovano, u Zuerichu poručio: »Moramo izgraditi Sjedinjene europske države... Prvi korak je osnivanje Vijeća Europe«, stoji na stranicama organizacije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.