Pružala im potporu

Majke Srebrenice predsjednicu Grabar-Kitarović i dalje smatraju kraljicom Balkana

Hina

»Bili smo joj zahvalni kada je 2015. došla u Potočare i tamo izgovorila pravu riječ odnosno kazala da se tamo dogodio genocid«, kazala je Subašić



SARAJEVO Predstavnice udruge »Majke Srebrenice« odale su u srijedu priznanje hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović za potporu koju im je pružala istaknuvši kako među njima nema nikakvih nesporazuma te kako je ona za njih i dalje »kraljica Balkana« kako su je titulirali kada je 2015. posjetila memorijalni kompleks u Potočarima obilježavajući dvadesetu obljetnicu srpskog genocida nad srebreničkim Bošnjacima.


Srebreničke majke sastale su se s hrvatskom predsjednicom u Sarajevu u sklopu njezina službenog posjeta Bosni i Hercegovini a taj susret uslijedio je nakon polemika izazvanih različitim interpretacijama predsjedničinih ocjena o opasnosti od islamskog radikalizma u toj zemlji.


Iz udruge »Majke Srebrenice« zbog toga su na adresu hrvatske predsjednice u rujnu prošle godine uputili otvoreno pismo u kojemu su joj predbacili kako preuveličava tu opasnost a BiH predstavlja utočištem terorista.




»Danas smo o tome malo razgovarali. Kada osjetimo da nas netko uvrijedi onda to i kažemo«, kazala je novinarima predsjednica udruge »Majke Srebrenice Munira Subašić dodajući kako je zapravo taj nesporazum »bio riješen i ranije«.


»Zamjerili smo joj ali nismo se naljutili«, pojasnila je Subašić.


Kazala je kako je Grabar-Kitarović kao jedina predsjednica neke države u regiji »bila i ostala kraljica Balkana«.


»Bili smo joj zahvalni kada je 2015. došla u Potočare i tamo izgovorila pravu riječ odnosno kazala da se tamo dogodio genocid«, kazala je Subašić.


Podsjetla je kako je u Srebrenici 1995. bilo i ubijenih Hrvata pa udruge koje okupljaju članove obitelji žrtva tamo stoga žele napraviti kapelu kako bi se i katolici mogli pomoliti.


Razgovarali su i o konferenciji planiranoj 2018. sa studentima šest država s područja bivše Jugoslavije na kojoj bi se razgovaralo o srebreničkom genocidu a a hrvatska je predsjednice, kazala je Subašić, obećala biti jednim od pokroviteljem skupa.