Pred pomilovanje

Majka Zlata: ‘Huanito je na rubu snaga, oduzeli su mu lijek i više ga ne smije uzimati’

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dane uglavnom provodi povučen u svojoj sobi i ne razgovara ni sa kim. Jedino što mi kaže je "mama, umoran sam, ne mogu pričati i ne znam kako ću se sutra probuditi", ispričala je Zlata Luksetić



RIJEKA Ministarstvo pravosuđa u Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović danas je uputilo 71 zamolbu za pomilovanjem sa svom dokumentacijom i izvješćima. Među ovim dokumentima jest i molba za pomilovanjem Huanita Luksetića, kojeg je Županijski sud u Rijeci pravomoćno osudio na dvije godine bezuvjetnog zatvora. Sud je potvrdio raniju presudu Općinskog suda u Rijeci, koji je Huanita osudio zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi daljnje prodaje.


Huanito se cijelo vrijeme bezuspješno branio da je kanabis uzgajao radi ulja koje ublažava simptome multiple skleroze, bolesti s kojom se godinama bori. Isprobao je dotad, kaže, sve što je mogao, čak i ubode pčela, ali ništa mu nije pomagalo, osim kanabisova ulja.


No, samo nekoliko sati nakon presude koja je Huanita osudila na zatvor, što bi mu, isticali su njegova majka i odvjetnik, praktično, zbog njegove bolesti, predstavljalo smrtnu presudu, reagirala je predsjednica. Na svom je Twitteru najavila da će Huanita pomilovati. Nakon dostave dokumenata iz Ministarstva pravosuđa uskoro se očekuje i službena objava o pomilovanju.




– Ne bih komentirala ništa dok se ne donese odluka. Teško mi je prije toga išta kazati i spekulirati, rekla je Zlata Luksetić, Huanitova majka za 24 sata.


Cijela je situacija, kaže, vrlo stresna i za nju i za Huanita. Oboje su već duže vrijeme bolesni.


– Od kad sam s odvjetnikom bila u Bjelovaru na sudu, nisam izašla iz kuće. Imam problema sa srcem, a sad i s virozom i kašljem koji se vuče tjednima. Huanito mi napravi čaj i opere suđe, ali kako je i sam bolestan i slab, ni on nema snage za ništa više. Dane uglavnom provodi povučen u svojoj sobi i ne razgovara ni sa kim.


Jedino što mi kaže je “mama, umoran sam, ne mogu pričati i ne znam kako ću se sutra probuditi”. Znate, on već dugo vremena nema lijeka, a lijek koji je imao i koji mu je pomogao ne smije uzimati, objasnila je Zlata Luksetić.


Nakon što su mu oduzeti proizvodi kojima si je olakšavao stanje, Huanito se počeo loše osjećati i povukao se iz javnosti. Huanitovim pomilovanjem ne završava priča o liječenju njega, ali i mnogih drugih oboljelih od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije… Svima njima tegobe može olakšati kanabisovo ulje. Upravo zato apelira se na političke elite da tim ljudima osiguraju pripravke od ulja kanabisa, jer bolest ne bira, pišu 24 sata.