MORH: Zračne i kopnene snage na novim požarištima

Hina



NOVO 16.55 Protupožarne zračne snage iz sastava 93. zrakoplovne baze u četvrtak su upućene su na dva nova požarišta u Ličko-senjskoj, odnosno Šibensko-kninskoj županiji. 


Na požarište Rudopolje u općini Vrhovine u Ličko-senjskoj županiji upućena dva Canadaira CL-415, dok su jedan Canadair i jedan Airtractor AT-802 angažirani na požarištu Gornje Vinovo kod Unešića u Šibensko-kninskoj županiji.


Na požarištima je trenutno angažirano i 74 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, sukladno zahtjevu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, navodi MORH.




Od ostalih požara na kojima zračne snage još djeluju su požari na Kamešnici iznad Sinja kojeg gase dva Airtractora i 48 pripadnika Hrvatske kopnene vojske te na Dinari gdje je angažiran jedan Airtractor i 24 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.


————–


Zračne snage iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u četvrtak su angažirane u gašenju nekoliko požara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.


Požar na Kamešnici iznad Sinja je još aktivan, a na njemu djeluju dva Airtractora AT-802. Požarište Dinara na kojem zračne snage svakodnevno sudjeluju u gašenju još od 3. kolovoza također je aktivno te je tamo angažiran Airtractor.


Kod Klisa gdje se ponovno razbuktao požar (Kliško polje) djeluje jedan Canadair CL-415, dok na novom požarištu Plavno kod Knina požar gase jedan Canadair i dva helikoptera Mi-8 MTV, navodi MORH. Od kliških vatrogasaca doznaje se da je taj požar u četvrtak poslijepodne stavljen pod nadzor gasitelja.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 188 požara (66 u Šibensko-kninskoj, 64 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).Zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1560 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 46 tisuća tona vode te je prevezeno 218 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.