Pulsko i riječko brodogradilište

MINISTAR GOSPODARSTVA OTVORIO JOŠ JEDNU OPCIJU Vlada traži novog strateškog partnera za Uljanik Grupu?

Jagoda Marić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Postoji važeća odluka Skupštine Uljanika tko je to, a hoće li u konačnici taj isti strateški partner i pokrenuti restrukturiranje, vidjet će se vrlo brzo. Trenutno mogu reći da su moguće i izmjene te odluke, moguć je i odabir drugog strateškog partnera, kazao je sindikatima ministar Darko Horvat

ZAGREB Iako to nije izrijekom rekao, ministar financija Zdravko Marić zapravo je poručio predsjedniku Uprave Uljanika Gianniju Rossandi da stoji iza ocjena i informacija koje ima o poslovanju Uljanika, a spominju se u dopisu koji je poslao kolegi ministru gospodarstva Darku Horvatu krajem lipnja ove godine. Marić je prije  sjednice sjednice Užeg kabineta komentirao riječi Gianija Rosande koji je kazao da se može zaključiti kako ministar Marić nije informiran ili je krivo informiran o podacima poslovanja u Uljanik Grupi. – I danas čitam da se moje ime spominje u naslovima u smislu da sam loše ili krivo informiran. Nemam problem niti vama, ni bilo kome drugome u nekom trenutku priznati da sam bio krivo informiran ili nešto krivo napravio. U ovom konkretnom slučaju volio bih da je tako, rekao je Marić novinarima pred Vladom. Za ministra koji je obično suzdržan, i to od trenutka kad se pojavio na političkoj sceni u ulozi pomoćnika ministra financija prije više od 12 godina, izjava o tome da bi u slučaju Uljanika »volio da ima krive informacije« i da će to priznati, govori da ga Rossanda nije uvjerio da je to doista tako.


Upitan cijeli koncept


U tom se dopisu što ga je Marić poslao Horvatu 29. lipnja, a Novi list ga ima u posjedu, spominje, među ostalim, da je u lipnju Uljanik dostavio Program restrukturiranja »koji znatno odstupa od svih utvrđenih temelja na osnovi kojih je odobreno državno jamstvo za kredit, odnosno onih po kojima je odobren sanacijski kredit prije četiri mjeseca«. Navodi se i da unatoč primjedbama dvaju ministarstava, gospodarstva i financija, »Program restrukturiranja nije unaprijeđen u skladu s pravilima o državnim potporama, a da cijeli koncept zadire i poglavito je upitan u odnosu na sve veće fiskalne rizike koji su rezultirali poradi krivog postupanja i novih okolnosti koje menadžment nije transparentno i konzistentno prikazivao nakon odobrenja državnog jamstva i kredita za sanaciju«.


Vjeruju izvješćima


Prvi put otkad je preuzeo resor gospodarstva, o programu restrukturiranja brodogradilišta Uljanik i problemima pred koje je doveden ovaj cijeli holding, detaljnije se očitovao i ministar Darko Horvat, koji je imao gotovo dvosatni sastanak sa sindikatima. Pritom su neke njegove izjave, ma koliko diplomatski bile sročene, baš kao i njegovog kolege Zdravka Marića, izazvale najviše pozornosti. Na pitanje o internom dopisu koji je njegovo ministarstvo dobilo od kolega iz Ministarstva financija, Horvat je odgovorio da ministar Marić i on raspolažu informacijama koje dobivaju od Hrvatske brodogradnje te da nema razloga da tim izvješćima ne vjeruje. Ta su izvješća podloga, pojasnio je, za sve ono što trenutno nije sadržano u planu restrukturiranja.Važno je što je ministar Horvat  ostavio otvorenom mogućnost drugog strateškog partnera Uljanik grupe umjesto Danka Končara.

Opširnije u tiskanom izdanju Novoga lista od četvrtka, 19. srpnja 2018.