Prikupljanje potpisa za kandidaturu

MILANOVIĆ U RIJECI Socijalizam je danas borba protiv banaka koje su gulikože

Damir Cupać

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

'Suzbili smo banke i švicarac, a posljedica toga je današnji val sudskih tužbi koji ne bi bio moguć ni uspješan da nije bilo zakona koje smo donijeli. To je bila borba za hrvatskog radnika, nažalost ne za tipskog radnika u kuti u tvornici. To je uništeno, a zna se zahvaljujući kome. Radnici su i oni koji rade prekarne poslove, nemaju sigurnu plaću, rade nekoliko poslova odjednom, dođu u banku gdje ih navuku i onda moraju cijeli život ispaštati. Protiv toga sam se borio', podsjetio je Milanović.



RIJEKA S ovih pet mjeseci kampanje sam zadovoljan. Nema previše mržnje, što je važno, osjećam se dobro, vibra je dobra, borim se za pobjedu za to da propuše jedna nova zdrava bura. Očekujem puno od svih birača pa tako i od građana Istarske i Primorsko-goranske županije. Ne uzimam ljude zdravo za gotovo po načelu moji i njihovi. Kada sam se počeo baviti politikom, došao bih u Slavoniju pa bi mi rekli da je riječ o utvrdi HDZ-a. Ili SDP-a negdje drugdje. To su gradovi bez zidina i treba se boriti za ljude. Može se postići puno i tamo gdje nitko ne očekuje. To vrijedi i za Rijeku. Po inerciji računaš da si najbolji, ali nema inercije. Valja se boriti za svaki glas, a glas je povjerenje, izjavio je predsjednički kandidat Zoran Milanović na riječkom Korzu na kojemu je počelo prikupljanje potpisa za Milanovićevu kandidaturu. Dodao je da se ljude ne smije ni prevariti ni iznevjeriti.


Novinare je zanimalo je li borba za svaki glas razlog njegovog odustajanja od socijalističkih tekovina kako bi došao do birača u centru.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





– Ne, ja sam ljevičar, to je moj vrijednosni prostor cijeli život. Liberalan sam kada su u pitanju društvene vrijednosti, ali kada je u pitanju ekonomija, manje jer vjerujem u redistribucijsku ulogu države. To nije najsretnije rješenje, ali je jedino jer u protivnom vladaju moćni i bogati koji su došli do novca ovako ili onako. Za mene je socijalizam danas otpor i kontrola banaka i financijskih tržišta. Oni su gulikože i zaradit će maksimalno koliko mogu. Tu sam kao premijer napravio od svih hrvatskih političara najviše. Suzbili smo banke i švicarac, a posljedica toga je današnji val sudskih tužbi koji ne bi bio moguć ni uspješan da nije bilo zakona koje smo donijeli. To je bila borba za hrvatskog radnika, nažalost ne za tipskog radnika u kuti u tvornici. To je uništeno, a zna se zahvaljujući kome. Radnici su i oni koji rade prekarne poslove, nemaju sigurnu plaću, rade nekoliko poslova odjednom, dođu u banku gdje ih navuku i onda moraju cijeli život ispaštati. Protiv toga sam se borio, podsjetio je Milanović.


Što se tiče rejtinga prema zadnjim ispitivanjima javnog mnijenja, Milanović kaže da ne razmišlja previše o postocima, već o trendovima.


– Ne mogu komentirati ankete kada je u pitanju rejting pojedinačnih kandidata. To je jako varljivo i nepouzdano. Ne mislim ni da stojim bolje ni lošije. Važniji su od postotaka trendovi, a pogotovo u građanstvu. Znam tko me podržava više, a tko manje, prije svega kada je riječ o socijalnoj strukturi. Pokušavam ljudima, ne pet mjeseci, već 15 godina, govoriti ljudima istinu, ne tretirati ih. kao maloumnike i ne pričati im bajke. Bajke su lijepe za duhovni i intelektualni razvoj djece, a odrasli ljudi trebaju istinu i rješenje. Borio sam se kao premijer, a borit ću se kao predsjednik da silnici budu malo prizemniji. Neću morati vraćati nikakve usluge jer neću imati nikakve izvršne ovlasti i to je jako dobro. Oni koji bi povećali ovlasti su mali prikriveni tirani. Nema većih ovlasti za predsjednika, oni koji to žele neka dovedu kralja. Predsjednik može doći do izražaja osobnošću, karakterom, stavom, uvjeren je Milanović.


Koordinator Milanovićeve kampanje za PGŽ Željko Jovanović pojasnio je da će prikupljanje potpisa trajati do nedjelje do 18 sati.


– Pozivam građane da dođu u što većem broju od 10 satu ujutro i da tako pokažu da podržavaju promjenu na Pantovčaku jer je institucija predsjednice s aktualnom predsjednicom izgubila na dignitetu. Odaziv je golem i jako smo zadovoljni. U prvih sat vremena kandidaturu je potpisalo više od 200 ljudi, naglasio je Jovanović. (i dodati foto Komadina iz Opatije)