Sabor

Lokalni političari nezadovoljni što poreznom reformom gube dio prihoda. ‘Ako se ne zna što sa županijama neka se ukinu’

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



ZAGREB Predstavnici lokalne i regionalne samouprave izrazili su u petak na resornom saborskom odboru nezadovoljstvo što većinom poreznih reformi gube dio prihoda od poreza na dohodak, zatraživši da država preuzme veći teret.


Ministar financija Zdravko Marić nije prihvatio tu ocjenu izrečenu na sjednici Odbora za lokalnu i područnu samoupravu, istaknuvši kako je Vladin prioritet održivost jedinica lokalne i regionalne samouprave (JLRS) te da se ponašaju odgovorno.


Podsjetivši kako u Hrvatskoj ima ukupno 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave rekao je kako je nezahvalno dati jedinstveni zaključak kako se i na koji način troši novac.




Govoreći o kompenzacijskim mjerama za gubitke od smanjenog prihoda od poreza na dohodak, rekao je kako ima dobrih primjera u kojima je novac uložen projekte, ali i loših kada je novac preusmjeren u masu plaća.


Naveo je kako je oko 2 milijarde kuna ustupljeno lokalnim jedinicama na teret državnog proračuna, dodavši kako su u prvih devet mjeseci ove godine povećani prihodi za 9,1 posto kao rezultat stanja na tržištu rada, odnosno kretanja plaća i zaposlenosti. Također je rekao kako je prema tzv. Ginijevom koeficijentu koji pokazuje fiskalnu nejednakost, povećana pravednost i jednakost u raspodjeli prihoda.


Predsjednik Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Tulio Demetlika izrazio je bojazan kako će novim krugom porezne reforme smanjenjem prihoda od poreza na dohodak jedinice lokalne i regionalne samouprave izgubiti oko 800 milijuna kuna. Vlada je predvidjela kompenzacijske mjere, ali ne u punom iznosu, pa će najrazvijeniji najviše izgubiti tako da će imati problema u održavanju dostignutih standarda, upozorio je Demetlika.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je kako su sve dosadašnje porezne reforme, bez obzira na politički predznak, išle na štetu JRLS, jer su im prihodi od poreza na dohodak u stalnom padu. Podržao je porezno rasterećenje rada, no drži da je potrebno naći način kako će se kvalitetnim kompenzacijskim mjerama osigurati novac JLRS kako bi ispunile soje obaveze. Također je podržao načelo solidarnosti prema kojem je 117 jedinica solidarno prema više od njih 400-tinjak.


Prema riječima Primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine problem su razvijeniji, jer “stradavaju” kod prijava za projekte, dok se ostali “poravnavaju” kompenzacijskim mjerama. Ocijenio je kako ministar financija Zdravko Marić “fenomenalno upravlja financijama u korist države, ali ne i u korist JLRS”. Postoje potrebe koje su zajedničke i tako ih treba financirati, rekao je Komadina poručivši da ako se ne zna što sa županijama neka se ukinu.


Milorad Batinić (HNS) smatra da bi za rješenje problema trebalo redefinirati status jedinica lokalne samouprave. Upitao je zašto se županije financiraju iz poreza na dohodak, ako rade poslove države. Predana su im osnivačka prava,a ne mogu rješavati probleme u zdravstvu, upozorio je Batinić. Pozdravio je fiskalna izravnanja s ciljem ravnomjernog razvoja svih krajeva.


Članovi Odbora upoznati su sa do sada provedenim poreznim reformama i nacrtom predložene nove porezne reforme, odnosno njihovim utjecajem na proračune jedinica lokalne i područne samouprave.


Namjera je bila tematskom raspravom omogućiti članovima Odbora i predstavnicima udruga, u čijem je fokusu djelovanja interes gradova, općina i županija, iznošenje primjedbi i prijedloga prije samog upućivanja navedenih izmjena poreznih zakona u saborsku proceduru, odnosno iznošenje mogućih prijedloga drugačijeg načina financiranja jedinica lokalne i područne samouprave.