Život s osmijehom

Lijepa blagdanska gesta: Karlovački udomitelji ugostili obitelj Khalaf

Ljerka Bratonja Martinović

Blagdansko druženje za obitelj Khalaf koja dolazi iz Sirije

Blagdansko druženje za obitelj Khalaf koja dolazi iz Sirije

Sedmeročlana obitelj Khalaf iz Sirije jedna je od 10 izbjegličkih obitelji smještenih u Karlovcu, u državnim stanovima koje mogu koristiti dvije godine od useljenja



KARLOVAC – Udomiteljske obitelji s područja Karlovačke županije organizirale su u petak blagdansko druženje za obitelj Khalaf koja dolazi iz Sirije, a trenutno je smještena u Karlovcu. Riječ je o sedmeročlanoj obitelji, s djecom u dobi od četiri do 13 godina. Četvero djece pohađa školu i u svega mjesec dana, koliko su ovdje, jako dobro napreduju s učenjem hrvatskoj jezika. Tako su sa svojim domaćinima uspjeli komunicirati na hrvatskom, engleskom i arapskom. Oni su u Hrvatsku stigli prije tri mjeseca, a dva su mjeseca proveli u prihvatilištu u Kutini.


Jezik nije barijera


To je jedna od 10 izbjegličkih obitelji smještenih u Karlovcu, u državnim stanovima koje mogu koristiti dvije godine od useljenja. Nakon toga, trebali bi se uklopiti u društvo i započeti samostalan život.


– Najljepše je bilo vidjeti djecu iz udomiteljskih obitelji i djecu obitelji Khalaf koja se međusobno druže. Iako jedni druge možda najbolje ni ne razumiju. To samo govori o tome da jezik nije nikakva barijera za pružanje gostoprimstva.




Naše obitelji su mogle puno naučiti od njih i bolje ih upoznati, a oni su mogli naučiti kako se naše obitelji brinu za djeci i za starije korisnike za koje se nitko nema kako brinuti.


Rekli su kako im se Karlovac jako sviđa i da se za sada dobro snalaze, te da im je cilj da pronađu posao jer riječ je o mlađem bračnom paru, ističe Nevenka Šoštarić, predsjednica Udruge udomitelja »Život s osmijehom«.



Udruga je obitelji Khalaf ponudila da im se pridruže u zajedničkim aktivnostima koje organiziraju za udomljenu djecu: kreativne radionice, aktivnosti na bazenu, edukacije…


– Djeca su u mjesec dana izvrsno svladala osnove hrvatskog jezika, pa već znaju reći koliko im je godina, kako im se ovdje sviđa i slične jednostavne stvari. Jako su dobro prihvaćeni od strane vršnjaka, već imaju i prijatelje.


Općenito, za izbjegličke obitelji u Karlovcu velik je interes volontera, svi im hoće pomoći. Doista su dobrodošli, komentira udomiteljica Marina Novaković Matanić koja je organizirala druženje, a ujedno je volonter u JRS-u, Isusovačkoj službi za izbjeglice.


Tečaj hrvatskog


I supružnici Khalaf sad kreću na tečaj hrvatskog jezika u trajanju od 270 sati. Iako ne poznaju jezik, dobro se snalaze, a za slučaj potrebe na raspolaganju im je prevoditelj.



– Otac je keramičar po struci, i vjerujem da će jako brzo pronaći posao, jer su keramičari izuzetno traženi. Jedni su se supružnici iz Sirije već uspjeli zaposliti, pronašli su posao u tiskari, veli Novaković Matanić.


I ostalih devet izbjegličkih obitelji naišlo je na jednako gostoprimstvo Karlovčana, pa će tako volonteri koji im pomažu organizirati slična druženja i za druge, kako bi se lakše i jednostavnije uklopili u novu sredinu te se osjetili dobrodošlima u Hrvatskoj.