Podaci HZZO-a

Lani stopa bolovanja smanjena za devet posto

Duška Palibrk

Kontrolori HZZO-a lani su proveli gotovo pet tisuća kontrola pri ugovornim partnerima diljem Hrvatske te u 3.107 takvih ophodnji i češljanja dokumentacije – 62 posto – nisu utvrdili nepravilnosti



Stopa bolovanja na državnoj razini lani je u odnosu na 2013. pala za devet posto, pa je HZZO i na izdacima za privremenu nesposobnost za rad uštedio 69 milijuna kuna – bili su skoro sedam posto manji nego godinu prije. Oko 1,45 milijuna aktivnih osiguranika u zemlji tijekom prošle godine provelo je 12,5 milijuna dana na bolovanju, što bi značilo da ih je dnevno skoro 40 tisuća bilo bolesnih. U odnosu na godinu prije, to je skoro pola milijuna dana bolovanja manje, a broj dnevno bolesnih smanjen je za 1.530. 


  Zadnjih godina hrvatski radnici su sve manje na bolovanju, barem tako pokazuju brojke iz HZZO-a. Vjerojatno su se dijelom i sami radnici disciplinirali, među ostalim i u strahu od gubitka radnog mjesta, ali je i zaposlenih u Hrvatskoj iz godine u godinu sve manje. Manje zaposlenih – manje bolovanja. 


  Kumovale su tome, naravno, i sve češće ophodnje i kazne koje HZZO-ovi kontrolori izriču liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. 




  Kontrolori HZZO-a lani su proveli gotovo pet tisuća kontrola pri ugovornim partnerima diljem Hrvatske te u 3.107 takvih ophodnji i češljanja dokumentacije – 62 posto – nisu utvrdili nepravilnosti. Izrekli su, međutim, 1.866 mjera, od čega 606 opomena, 776 opomena s naplatom štete, 378 opomena s novčanom kaznom, 95 opomena s novčanom kaznom i naplatom štete, 10 opomena pred raskid ugovora, a pokrenut je i jedan postupak za raskid ugovora.