Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
27. siječnja 2020.
Radni ručak ministra financija i poduzetnika

Lalovac za snažne strukturne reforme na rashodovnoj strani proračuna

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2014. u 18:22 2014-10-20T18:22:14+02:00

»Osobno zagovaram puno snažnije strukturne reforme na rashodovnoj strani proračuna, jer smatram da je to jedini način, jedini put bržeg izlaska iz krize«, rekao je Lalovac koji je sudjelovao na radnom ručku s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

ZAGREB  Ministar financija Boris Lalovac kazao je danas kako su snažne strukturne reforme na rashodovnoj strani proračuna jedini put bržeg izlaska iz krize.

»Osobno zagovaram puno snažnije strukturne reforme na rashodovnoj strani proračuna, jer smatram da je to jedini način, jedini put bržeg izlaska iz krize«, rekao je Lalovac koji je sudjelovao na radnom ručku s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kazala je kako je kriza obilježila zadnjih šest godina, i dok se privatni sektor mijenjao onaj javni je gurao glavu u pijesak i nije želio sagledati činjenicu da nam je svima 'voda došla do grla'.

Samo sa strukturnim snažnim reformama možemo potaknuti uspavano gospodarstvo, naglasila je.

Izrazila je zadovoljstvo što je njihov današnji gost ministar Lalovac, koji, kako je rekla, kao član Vlade prepoznaje nužnost reformi.

Kazala je i kada promatra stavove ostalih ministara stječe dojam da Lalovac baš i nema puno istomišljenika u Vladi.

HUP će, istaknula je, dati punu podršku onome tko krene u reforme, no napomenula je kako samo djelomične i površinske mjere neće dati rezultate.

Ministar Lalovac je poduzetnike upoznao s promjenom rada Porezne uprave naglasivši kako zagovara pristup koji se mora temeljiti na povjerenju, razumijevanju i transparentnosti.

Najavio je kako će svi nadzori koji će se raditi u budućnosti biti javno objavljivani.

Javno će se objaviti nadzori koji će se raditi, objavit će se u kojem vremenu će se oni raditi i objavit će se ono što je pronađeno, rekao je ministar.

Lalovac se osvrnuo i na danas objavljene podatke o javnom dugu koji iznosi 75 posto BDP-a, u što su uključene institucije koje prije nisu bile uključene u opću državu, HAC, ARZ, HŽ Infrastruktura, HRT.

Cjelokupna struktura javnog duga došla je na vrlo visoku razinu od 75 posto BDP-a u prošloj godini. U 2014. vjerovatno će biti 80 posto BDP-a i to su određeni iznosi koje više ne možete dugoročno voditi bez snažnih strukturnih promjena, kazao je.

»Moj smjer vezano za rasterećenje poduzetništva i građana vrlo dobro poznajete, a to znači da se moramo na rashodovnoj strani dobro pozabaviti na koji način smanjiti deficit«, kazao je Lalovac.

Poduzetnike je, između ostalog, zanimalo kada ćemo se prestati zaduživati i kako će se pod teretom javnog duga pokrenuti gospodarstvo.

Lalovac se složio kako je javni dug problem, kako će to sigurno za sljedeću vladu biti veliki izazov, jer nas ti dugovi sve više stišću.

Ilustrirajući problem dugova naveo je kako Ministarstvo financija svaki mjesec plaća milijardu kuna kamata.

»Zbog toga cijelo vrijeme zagovaram strukturne reforme koje moraju biti snažnije i očekujem da će određene moje kolege takva rješenja i poduprijeti«, kazao je ministar financija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu