LIJEČNIČKA KOMORA OPTUŽUJE MINISTRA: Kujundžić pokušava opstruirati naše izbore

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

U priopćenju se tvrdi kako HLK već danima od članova s terena dobiva informacije o lobiranju politike i samog Ministarstva zdravstva za jednog kandidata, bilo neposrednim lobiranjem ministra Kujundžića ili putem ravnatelja zdravstvenih ustanova.



ZAGREB – Hrvatska liječnička komora (HLK) optužila je u utorak ministra zdravstva Milana Kujundžića da pokušava opstruirati izbore za predsjednika i članove Skupštine HLK-a, koji se provode od od 20. do 26 svibnja.


Iz HLK-a u priopćenju poručuju da su zgroženi pokušajima Ministarstva zdravstva da utječe na ishod izbora, te zabrinuti zbog do sada neviđenog upletanja politike u izborni proces te neovisne institucije.


U priopćenju se tvrdi kako HLK već danima od članova s terena dobiva informacije o lobiranju politike i samog Ministarstva zdravstva za jednog kandidata, bilo neposrednim lobiranjem ministra Kujundžića ili putem ravnatelja zdravstvenih ustanova.




“Kao vršitelj dužnosti predsjednika HLK-a želim jasno reći da je naša strukovna organizacija izložena pokušajima Ministarstva zdravstva da opstruira izbore u HLK-u. Radi se o do sada neviđenom političkom pritisku i upletanju politike na izborni proces u jednoj neovisnoj i samostalnoj strukovnoj organizaciji”, ističe Krešimir Luetić, v.d. predsjednika HLK-a, koji je jedan od šestorice kandidata za novog predsjednika Komore.


Kujundžić je u HLK poslao izvanredni upravni nadzor, nakon što ga je Komora prošlog tjedna upoznala s postojanjem čvrstih indicija da je politika aktivno uključena u tijek izbora i izborne aktivnosti pojedinih kandidata, kaže se u priopćenju.


Ministarstvo zdravstva nema nikakve pravne ovlasti nad procesom izbora u Komori pa se slanje izvanrednog nadzora u HLK, i to u subotu, izvan redovnog radnog vremena, može shvatiti kao pokušaj političkog pritiska.


Izvanredni nadzor nad vođenjem Imenika liječnika


Nakon što službenici Ministarstva zdravstva nisu mogli u subotu obaviti nadzor, u ponedjeljak je tim Ministarstva ušao u prostorije HLK-a. Pokrenuli su izvanredni nadzor nad javnom ovlašću Komore, tj. nadzor je određen nad vođenjem Imenika liječnika.


Ministarstvo je zadnji upravni nadzor u Komori provelo prije pet mjeseci, u prosincu 2018. godine, kada nije našlo nikakvih nepravilnosti u vođenju Imenika liječnika. Također, Ministarstvo tada nije imalo nikakvih primjedbi na odredbe Pravilnika o izboru tijela Komore koje reguliraju mogućnosti i način glasanja. Ministarstvo ima ovlasti provoditi nadzor isključivo nad javnim ovlastima Komore, a nikako nad izbornim procesom, ističe se u priopćenju.


Elektroničko glasovanje na izborima u HLK-u započelo je u ponedjeljak, u ranim jutarnjim satima, a prema informacijama s terena odvija se u redu, bez većih poteškoća. Izbore provodi i nadzire Središnje izborno povjerenstvo (SIP) HLK-a.


IZ HLK-a također optužuju Kujundžića da je prošlog tjedna u dva navrata dopisima zahtijevao povredu pravnih akata Komore, tj. zahtijevao je da HLK prekrši vlastiti Pravilnik o izborima i druge pravne akte.


HLK je, uz pravno obrazloženje, odbio te zahtjeve i ponovno upozorio ministra da izbore priprema, provodi i nadzire SIP, a Kujundžić se, kao liječnik i član Komore, s eventualnim prigovorima može obratiti SIP-u.


SIP do danas od članova nije dobio značajnije prigovore na dosadašnji tijek izbora. U HLK-u je u ponedjeljak obavljen dogovoreni nadzor Agencije za zaštitu osobnih podataka, za koji je Komora pripremila sve nužne dokumente, stoji u priopćenju.