Novi zakon

Kuščević: ”Povjerenstvo je upoznato s novim zakonom o sprečavanju sukoba interesa”; Novaković: ”Nismo!”

P. N.



Novi zakon po kojem će raditi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa brusi se u Vladi čiji se članovi javno svađaju s predsjednicom i članovima toga tijela osporavajući njihove odluke.


Što donosi novi Zakon u Povjerenstvu – ne znaju, ali kritiziraju prijedlog koji je ljetos bio u javnoj raspravi. Istovremeno ministar Kuščević za RTL otkriva konture s kojima su, tvrdi, upoznati u Povjerenstvu i poručuje da će ga Vlada usvojiti početkom godine.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u novoj će godini dobiti novi zakon po kojem će raditi:




– Nacrt prijedloga zakona o spriječavanju sukoba interesa je u završnoj fazi, on se usuglašava između resora i početkom iduće godine će ugledati svjetlo dana, kazao je ministar uprave Lovro Kuščević.


No, detalji Zakona i za Povjerenstvo i za javnost biti će potpuno iznenađenje jer odgovore na sugestije koje su poslali nisu dobili:


“Nemamo nikakvu informaciju, niti člana radne skupine niti kao tijelo koje će provoditi zakon nismo, nije s nama nitko komunikaciju uspostavio tako da doista ne znamo u kojem smjeru idu te izmjene”, tvrdi Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.


Dok ministar uvjerava u upravo suprotno: “Ja cijenim njihov doprinos na izradi zakona, oni su sudjelovali kao članovi radne skupine u izradi toga zakona”, kazao je Kuščević.


Javnu raspravu Zakon je prošao još u kolovozu, ali onda je zapelo u Vladi, nakon što su prijedlog kritizirali i članovi Povjerenstva.


Pa dogovora i dalje nema: “Ukoliko će se zakon donositi bez nekih bitnih poboljšanja ona je bolje da se niti ne donosi”, izjavila je Nataša Novaković.


“Želimo da Povjerenstvo bude još jače, da ima još kvalitetniji zakonski okvir kako bi preveniralo i spriječilo sukob interesa kod dužnosnika”, rekao je Kuščević.


“Definitivno nije slučaj. Zakon koji je bio u javnoj raspravi ni na koji način ne jača ovlasti povjerenstva”, kaže Novaković.