Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
20. veljače 2020.
Ugledajmo se na Italiju i Dansku

Kuščević: "O ljudskim pravima se ne može razgovarati na referendumima"

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2019. u 14:48 2019-01-22T14:48:07+01:00

"Mislimo da zaista postoji potreba da se određena pitanja izuzmu od referendumskog odlučivanja. Na kraju, imamo takve prakse u zemljama u okruženju - primjerice Italija, Danska ne dozvoljavaju da se na referendumima odlučuje o pravima nacionalnih manjina, o ljudskim pravima, o poreznom sustavu, o proračunu. S druge strane, postoji opasnost da time zadiremo u nekakva temeljna ustavna, ljudska prava. Stavit ćemo to na radni stol, ispred radne skupine i vidjet ćemo kakav ćemo konsenzus dobiti", kaže ministar uprave Lovro Kuščević

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je prvu sjednicu radne skupine za izmjene Zakona o referendumu. S reporterom televizije N1 razgovarao je i o pitanjima za koja smatra da bi trebala biti izuzeta od odlučivanja na referendumu.

"Mislimo da zaista postoji potreba da se određena pitanja izuzmu od referendumskog odlučivanja. Na kraju, imamo takve prakse u zemljama u okruženju - primjerice Italija, Danska ne dozvoljavaju da se na referendumima odlučuje o pravima nacionalnih manjina, o ljudskim pravima, o poreznom sustavu, o proračunu. S druge strane, postoji opasnost da time zadiremo u nekakva temeljna ustavna, ljudska prava. Stavit ćemo to na radni stol, ispred radne skupine i vidjet ćemo kakav ćemo konsenzus dobiti", kaže ministar uprave Lovro Kuščević. 

Što osobno mislite - koja pitanja ne bi trebala biti na referendumu?

"Pa sasvim sigurno ljudska prava, o ljudskim pravima se ne može razgovarati na referendumima. Mislim da i određena fiskalna politika, proračun i tako dalje."

Što je s provjerom referendumskih pitanja? Hoće li se prvo provjeravati pitanja pa tek onda ići u provjeravanje potpisa?

"Postoje razna razmišljanja na tu temu. To ćemo staviti kao temu na radnu skupinu, čut ćemo što kažu ustavni stručnjaci. Na kraju krajeva, bit će i javna rasprava, 30 dana, i tada ćemo donijeti zaključak.

Je li realno da taj zakon bude izglasan do travnja, svibnja? Što ako dođe do prijevremenih izbora?

"Vlada je usvojila plan normativnih aktivnosti. Do kraja ožujka bi taj zakon trebao biti usvojen u Vladi i upućen u Hrvatski sabor. Što se tiče prijevremenih izbora, nema nikakavih prijevremenih izbora, koalicija funkcionira izvrsno i mislim da ćemo do kraja odraditi ovaj mandat", zaključio je Kuščević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.