Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Podignuta optužnica

'Kupit ću avion i razvaliti Vladu': Lošinjanin će morati na sud zbog bizarne prijetnje premijeru

Ilustracija Sergej Drechsler
Ilustracija Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2018. u 9:48 2018-05-31T09:48:00+02:00

U svojoj obrani je mladi Lošinjanin isticao da nije nasilan čovjek, da je inače čak i simpatizer HDZ-a i premijera Plenkovića, što se može vidjeti i iz njegovog Facebook profila. No, naglasio je da ga je pogodila situacija da nema novca za bolesnu djecu, a istodobno ima za skupe vojne zrakoplove

Ponukan dojmom da hrvatska država ima novca za vojne avione, a nema za bolesnu djecu, telefonom je preko tajnice u hrvatskoj Vladi uputio ozbiljne prijetnje premijeru Andreju Plenkoviću, najavljujući da će doći i »zgromiti« ih.

Inkriminacija je to pod kojom je prije mjesec i pol dana bio uhićen pa pušten da se brani sa slobode 21-godišnji Ivan J. iz Malog Lošinja, a sada je, nakon okončane istrage, protiv njega i podignuta optužnica. Riječko Općinsko državno odvjetništvo optužilo ga je za kazneno djelo prijetnje, da je postupao »u nakani da ustraši državnog dužnosnika i njegovu tajnicu« te »kod oštećenih osoba izazvao osjećaj straha i osobne ugroženosti po vlastiti život«.

Zgromit će ih 

Mladi Lošinjanin je 7. travnja bio priveden na ispitivanje u tužiteljstvo i pred suca istrage pod sumnjom da je kazneno djelo prijetnje počinio tri dana ranije, nakon što je nazvao javno dostupan broj telefona Vlade Republike Hrvatske. Prema službenoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj u policijsku kaznenu prijavu, Lošinjanin je tada tražio da ga spoje s predsjednikom hrvatske Vlade Plenkovićem, pa je poziv proslijeđen na telefon Ureda premijera. Malološinjaninu se javila osobna tajnica pa je i njoj ponovio zahtjev da ga spoji s Plenkovićem. Tajnica ga je pitala treba li ga privatno ili službeno i može li se predstaviti, pa se tako Ivan J. predstavio i rekao da prvog čovjeka Vlade ne treba privatno.

»Vlada ima novce za skupe avione, a nema za teško bolesnu djecu!«, konstatirao je tada Lošinjanin, kojeg se tereti da je zatim izjavio da će kupiti avion i razvaliti, srušiti Vladu. Napomenuo je da je svjestan što govori, najavljujući da će doći do tajnice i premijera, te im pokazati gdje im je mjesto, da će ih zgromiti. »Ima novca za skupe avione, a nema za bolesnu djecu«, ponovio je u telefonskom razgovoru s tajnicom Lošinjanin.

Slučaj je prijavljen policiji koja je pokrenula kriminalističko istraživanje i uhitila Lošinjanina, a nakon okončane policijske istrage on je uz kaznenu prijavu priveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Izrazio je žaljenje zbog svog nastupa, ali smatra da nije izrekao prijeteće riječi, već samo isticao činjenicu da novaca za avione ima, ali ne i za bolesnu djecu. U svojoj obrani je mladi Lošinjanin isticao da nije nasilan čovjek, da je inače čak i simpatizer HDZ-a i premijera Plenkovića, što se može vidjeti i iz njegovog Facebook profila. No, naglasio je da ga je pogodila situacija da nema novca bolesnu djecu, a istodobno ima za skupe vojne zrakoplove.

Četiri mjere opreza 

Mladi Ivan J. je tada, nakon ispitivanja u tužiteljstvu, bio predveden sucu istrage Županijskog suda u Rijeci, uz prijedlog tužiteljstva da mu se odredi istražni zatvor. Sudac nije prihvatio taj prijedlog, ali je osumnjičenom za prijetnje tajnici i prvom čovjeku Vlade odredio čak četiri mjere opreza: izrečena mu je zabrana napuštanja boravišta (što znači otoka Lošinja i Cresa), triput tjedno mora se javljati policiji, a i zabranjeno mu je bilo kakvo, direktno ili indirektno, kontaktiranje i uznemiravanje osoba koje se u ovom slučaju smatraju oštećenima.

Na odluku da se osumnjičenom mladiću ne odredi istražni zatvor utjecale su činjenice da je Lošinjanin mlade dobi (nedavno je navršio 21 godinu), zaposlen je i nikad nije osuđivan, niti se protiv njega vodio ikakav kazneni postupak. Prekršajno jest više procesuiran, ali samo zbog slučaja iz domene prometa, a nikad zbog događaja s elementima nasilja ili narušavanja javnog reda i mira.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.