Hrvatska treća po uspješnosti u organiziranju volontiranja u Europi

Kuća ljudskih prava vladu Jadranke Kosor kandidirala za volontera godine

Tihomir Ponoš

Za Vladu se navodi da je usvojila Program gospodarskog oporavka kao najvažniji program koji potiče razvoj volontiranja u zemlji, a volonteri su obavljali raznovrsne poslove poput kopanja po kontejnerima, masovnih prosvjeda na ulicama, fakultetima, tvornicama, sustezanja od paljenja svjetla, potrošnje vode i grijanja



ZAGREB Kuća ljudskih prava kandidirala je Vladu Republike Hrvatske, zastupanu po predsjednici Jadranki Kosor, za državnu nagradu za volonterstvo.


Vlada je za nagradu nominirana u kategoriji pravna osoba – organizator volontiranja.


Ironičnom kandidaturom Kuća ljudskih prava želi upozoriti na trenutačnu ekonomsku situaciju, rastući broj nezaposlenih i neplaćenog rada, a što uzrokuje kršenja radnih i ljudskih prava.




   Prema uredno ispunjenom obrascu za prijavu navedeno je da je ukupan broj volontera najmanje 13.900 što je brojka koju je GSV u srpnju naveo kao broj ljudi koji rade, a ne primaju plaću, dakle volontiraju, a neslužbeno je ta brojka možda i 70.000, navodi se u prijavnom obrascu za nagradu.


Stopa registrirane nezaposlenosti pokazuje nevjerojatan potencijal za volontiranje. Za Vladu se navodi da je usvojila Program gospodarskog oporavka kao najvažniji program koji potiče razvoj volontiranja u zemlji, a volonteri su obavljali raznovrsne poslove poput kopanja po kontejnerima, masovnih prosvjeda na ulicama, fakultetima, tvornicama, sustezanja od paljenja svjetla, potrošnje vode i grijanja.


U prijavnom obrascu napominje se i da su volonterske aktivnost Vlade u skladu s aktivnostima sličnih organizatora volontiranja, poput grčke i španjolske vlade.


Hrvatska Vlada je treća najuspješnija organizatorica volontiranja u Europi čime se Vlada ističe u svojim upravljačkim sposobnostima i »menadžmentu volontera«.