Novac za oružje

Krstičević poručio iz Bruxellesa: NATO od nas traži da za mjesec i pol napravimo plan za povećanje izdvajanja za obranu na dva posto

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Hrvatska trenutačno za obranu izdvaja između 1,71 i 1, 75 posto BDP-a. Krstičević kaže da će poruke NATO-a prenijeti predsjedniku Vlade i predsjednici Republike. Hrvatska može povećati izdvajanje za obranu nabavom borbenih zrakoplova.



BRUXELLES – Hrvatska treba za šest tjedana imati konkretan plan kako povećati izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a do 2024. godine, izjavio je u Bruxellesu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.


“NATO smatra da Hrvatska mora više ulagati u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske. Za šest tjedana je sastanak šefova država ili vlada zemalja članica NATO-a u Londonu i NATO smatra da Hrvatska mora doći s konkretnim planom kako doći do izdvajanja od dva posto”, rekao je ministar Krstičević koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a.


Čelnici zemalja Sjevernoatlantskog saveza obvezali su se na samitu u Walesu 2014. godine da u razdoblju od deset godina, do 2024. trebaju povećati izdvajanje za obranu na najmanje dva posto BDP-a, od čega najmanje 20 posto za modernizaciju i opremu. Na tome posebno inzistira američki predsjednik Donald Trump od početka svoga mandata.




Hrvatska trenutačno za obranu izdvaja između 1,71 i 1, 75 posto BDP-a. Krstičević kaže da će poruke NATO-a prenijeti predsjedniku Vlade i predsjednici Republike. Hrvatska može povećati izdvajanje za obranu nabavom borbenih zrakoplova.


Nakon što je propao posao nabave zrakoplova od Izraela, pokrenut je drugi proces koji vodi međuresorno povjerenstvo. Prva faza toga procesa, slanje upita zemljama koje su zainteresirane prodati zrakoplove Hrvatskoj je završena, a druga faza kada će se od određenih država tražiti konkretne ponude trebala bi krenuti uskoro.


“Nadam se da će međuresorno povjerenstvo vrlo skoro krenuti s drugom fazom i tražiti od određenih država konkretne ponude koje će onda za to dobiti rok od nekoliko mjeseci”, rekao je Krstičević.


Na upit je li novi američki ministar obrane Mark Esper, s kojim je u četvrtak razgovorao, upoznat s pitanjem nabave borbenih zrakoplova za Hrvatsku vojsku, Krstičević je rekao da Esper upoznat sa svim aktivnostima u odnosima SAD-a i Hrvatske.


“Ja sam ga upoznao s planovima razvoja HV-a i on je ponovio da je SAD spreman i dalje vrlo intenzivno pomagati razvoj HV-a”, rekao je Krstičević.


Krstičević je rekao i da su Sjedinjene Države ključni partner i saveznik Hrvatske, da surađuju u puno područja, “a tri su prioretna”.


Prvi prioritet je izgradnja sposobnosti HV-a kroz opremanje i modernizaciju, razvoj interoperabilnosti, zajedničke vojne vježbe i izobrazba, drugi je doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz zajedničkoj sudjelovanje u operacijama i treći vrlo važan je promicanje stabilnosti u jugoistočnoj Europi kroz pomoć državama aspiranticama da uđu u NATO, pri čemu je Hrvaska već pomagala Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji i preostaje još Bosna i Hercegovina.


Ministar Krstičević je na marginama dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a imao niz bilateralnih susreta. Posjetet završava bilateralnim susretom s njemačkom ministricom Annegret Kramp-Karrenbauer.