Ministar u Saboru

Krstičević: Intenzivno radimo na nabavi borbenih aviona

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

»Vlada Republike Hrvatske ostaje čvrsto opredijeljena za pronalaženje optimalnog rješenja za opremanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva borbenim avionima novije generacije i na tome intenzivno radimo«, rekao je ministar obrane podnoseći Saboru godišnje izvješće o obrani za 2018. godinu



ZAGREB Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je u četvrtak u Hrvatskom saboru da Hrvatska intenzivno radi na nalaženju optimalnog rješenja za opremanje hrvatskoga ratnog zrakoplovstva borbenim avionima novije generacije.


»Vlada Republike Hrvatske ostaje čvrsto opredijeljena za pronalaženje optimalnog rješenja za opremanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva borbenim avionima novije generacije i na tome intenzivno radimo«, rekao je ministar obrane podnoseći Saboru godišnje izvješće o obrani za 2018. godinu.


Podsjetio je kako je u ožujku prošle godine donesena odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona od Izraela na temelju transparentno provedenog postupka, stručnih analiza i stručnih konzultacija s SAD-om i Izraelom, te istaknuo kako Hrvatska nije mogla utjecati na pregovore između SAD-a i Izraela koje se nisu uspjele usuglasiti o uvjetima. »Vlada RH u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona nije ništa krivo napravila, dobili smo odgovore na sva pitanja i sva jamstva«, kazao je Krstičević.




SDP je najavio da će biti suzdržan o izvješću o obrani za 2018. jer, rekao je Franko Vidović, nije napravljena analiza propasti posla nabave borbenih aviona.


»Iako je načelno izvještaj dobar i daje dobru sliku stanja, smeta nam što nismo dobili analizu propasti posla nabave borbenih aviona, očekujemo analizu uzroka i razloga propasti nabave«, kazao je Vidović ustvrdivši kako je bolje ne kretati u drugu nabavu bez analize prve.


»Dobili smo stanica i pol teksta u kojem ne piše ništa osim da je Hrvatska napravila sve dobro, ništa od svih onih dopisa iz SAD-a, ministar misli da smo zaboravili sve laži koje je izrekao u tom poslu«, rekao je njegov stranački kolega Peđa Grbin.


Stjepan Čuraj (HNS) smatra kako je o nabavi borbenih aviona sve već više puta rečeno, izrazivši nadu da će se u sljedećem razdoblju to uspjeti riješiti.


Vesna Pusić (GLAS) problematizirala je rast obrambenog proračuna u 2018. koji je, kako tvrdi, iznosio isto kao ukupni proračun Ministarstva kulture. »Hrvatska vojska je ponos Hrvatske, ali je ponos Hrvatske i hrvatsko obrazovanje, znanost i kultura«, rekla je.


Krstičević je podsjetio da je od 2011. do 2015. oduzeto Ministarstvu obrane 1,2 milijarde kuna, skoro 26 posto te upitao Pusić, koja je tada bila u Vladi, je li se pitala kako je tada bilo hrvatskom vojniku.


Miroslav Tuđman (HDZ) pojasnio je kako povećanje proračuna za obranu na s 1,2 na 1,7 posto BDP-a došlo zbog promjene metodologije jer su mirovine za pripadnike vojske sada u to uključene


»Da se ne bi tumačilo kako Vlada ulaže u vojsku a ne ulaže u znanost i obrazovanje«, naglasio je.


Podnoseći izvješće, ministar Krstičević izvijestio je kako je obrambeni proračun u 2018., nastavio s rastom započetim 2017. Povećanje proračuna 2018. godini iznosilo je 445 milijuna kuna ili 10, 2 posto u odnosu na godinu ranije čime je omogućeno lakše planiranje i ubrzava se modernizacija i opremanje vojske, istaknuo je.


Dodao je kako je nastavljeno opremanje Hrvatske vojske naprednim borbenim sustavima, intenzivirana obuka i vježbe u međunarodnim i nacionalnim aranžmanima, pokrenuto niz aktivnosti usmjerenih na revitalizaciju pričuvne komponente. Podsjetio je i da su vraćena oduzeta i poboljšana postojeća materijalna prava pripadnika HV-a, proveden razmještaj dijela postrojbi u Pločama i Varaždinu te nastavljeno dragovoljno vojno osposobljavanje.


Ministarstvo obrane dobilo je prošle godine za svoj rad po prvi put bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju o financijski izvještajima za 2017., pohvalio se ministar te naglasio kako je pitanje obrane i Hrvatske vojske nadstranačko pitanje i da je svim u interesu da imamo jaku i sposobnu vojsku.


Iako je većina zastupnika hvalila povratak vojske u pojedine gradove, Peđa Grbin (SDP) nije sretan zbog povratka HV-a u Pulu . »U ovom trenutku ne postoje razlozi za stacioniranje pojedinih jedinici u Puli jer smatram da u tom dijelu nema ugroza«, kazao je.


»Iako Vas to žulja i nije Vam drago, Hrvatska vojska će doći u Pulu«, poručio mu je ministar Krstičević istaknuvši kako su potporu tome dali i gradonačelnik i župan te da će se vojarna zvati »Hrvatski branitelji Istre«.


Godišnje izvješće o obrani prikaz je aktivnosti Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u prethodnoj godini, stanja i razvoja obrambenih sposobnosti, strukture obrambenih resursa i ostvarenja razvojnih projekata i prioriteta.