Dan HRM-a

Krstičević: HRM temeljni čimbenik sigurnosti na Jadranu i čuvar hrvatskih interesa na Sredozemlju

Hina

SDP traži očitovanje od Damira Krstičevića / Foto: Foto Davor Kovačević

SDP traži očitovanje od Damira Krstičevića / Foto: Foto Davor Kovačević



DUBROVNIK Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u petak u Dubrovniku kako je Hrvatska ratna mornarica temeljni čimbenik hrvatske sigurnosti na Jadranskome moru te čuvar hrvatskih interesa diljem Sredozemlja.


Krstičević je u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića na središnjoj svečanosti u povodu 28. obljetnice osnutka HRM-a istaknuo kako je ova Vlada prepoznala stratešku važnost razvoja HRM-a uz ostale grane Hrvatske vojske.


“U namjeri da vam osiguramo sve potrebne uvjete za provedbu svih zadaća u službi povećavamo proračun iz godine u godinu. Uložili smo i u kvalitetu života i rada pripadnika HV-a. Ima još dosta posla, ali uvjeren sam da ćemo i to u zajedništvu uspjeti riješiti”, ocijenio je ministar obrane. Istaknuo je kako je MORH osigurao financijska sredstva za modernizaciju raketnih topovnjača, što se čekalo 14 godina.




“Nabavljena su i druga moderna sredstva, čime jačamo ukupne sposobnosti HRM-a. Remontnom nabavom motora za dvije raketne topovnjače u 2020. godini osigurat ćemo nazočnost strateškog naoružanja na Jadranskom moru pod hrvatskim barjakom”, najavio je Krstičević i podsjetio kako je nakon Domovinskog rata slijedilo razdoblje kada se sposobnost mornarice izgubila.


“To nije bilo dobro. Pomorska smo zemlja i moramo to imati. Poučeni iskustvom iz Domovinskog rata, prošle je godine ova Vlada ustrojila satniju Pomorsko-desantnog pješaštva u Pločama, novom gravitacijskom središtu HRM-a. Time smo pobjedničku vojsku opet vratili na jug Hrvatske, što je jedna od najvažnijih strateških odluka, koja je jako bitna za mir i sigurnost ovog prostora”, poručio je Krstičević.


Podsjetio je kako je Dubrovnik kao nepokoreni grad i u Domovinskom ratu očuvao svoju slobodu i slomio neprijateljsku silu kojoj je bio cilj uništiti sve hrvatsko.


“Hrvatski vojnik proizlazi iz naroda i njemu služi, u Domovinskom ratu kao i danas u miru. Naše obljetnice svečano obilježavamo sa svojim narodom. Ta je veza vojske i naroda stvorena u ratu, a Vlada ju je osnažila, jer bez potpore naroda nema jake vojske”, istaknuo je Krstičević.


Čestitao je pripadnicima 2. kontingenta HRM-a na sudjelovanju u NATO-ovoj operaciji “Sea Guardian” te je najavio kako će petogodišnji studij vojnog pomorstva, na koji se upisuje drugi naraštaj, biti stvaratelj nove generacije pomorskih časnika.


“Bez obrazovanih časnika, nema moderne mornarice, a kad vidim mlade kadetkinje i kadete, siguran sam da je pred HRM-om svijetla budućnost”, rekao je Krstičević.


Šundov: HRM mora imati sposobnosti za nužnu zaštitu suvereniteta


Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov je rekao kako HRM mora imati sposobnosti za nužnu zaštitu suvereniteta države, za nadzor i zaštitu prava i interesa Hrvatske na moru te sposobnosti koje će dodatno jačati sustav domovinske sigurnosti. Podsjetio je na 23. rujna 1991., kada je u Dubrovniku osnovan Odred naoružanih brodova.


“Takve male, a dobro organizirane postrojbe, popunjene domoljubima s kopna i otoka, spasile su puno ljudskih života, prevozile vojnike i ranjenike, opremu i hranu, tijekom borbi na Kruševu kod Zadra, a posebno u blokadi i deblokadi Dubrovnika, čemu sam osobno svjedočio”, prisjetio se Šundov te dodao kako se, uz pomorsku tradiciju i brodogradnju, Hrvatska najviše može ponositi svojim ljudima.


Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli je istaknuo kako će nastavak izgradnje obalnih ophodnih brodova te povratak raketnih topovnjača u operativnu uporabu znatno unaprijediti sposobnosti HRM-a, ali to nije dovoljno.


“Dugoročni plan razvoja HV-a, koji je u izradi, trebao bi osigurati ostvarenje projekata koji će HRM izdići na razinu koju država i vojska zaslužuju. U međunarodnim vježbama pokazujemo izvrsnost, kao i u brojnim međunarodnim operacijama”, rekao je Raffanelli.


Na svečanosti su promaknuti, nagrađeni i pohvaljeni pripadnici HRM-a, dočekan je 2. hrvatski kontingent (2. HRVCON) iz NATO-ove operacije potpore miru “Sea Guardian” na Sredozemlju, a novim pripadnicima satnije Mornaričko-desantnoga pješaštva dodijeljene su beretke.


Proslava 28. obljetnice HRM-a počela je u četvrtak u Dubrovniku odavanjem počasti i misom zadušnicom za hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu te Danom otvorenih vrata na brodovima HRM-a.


Izaslanstva Hrvatske vojske i Grada Dubrovnika položila su vijence i zapalila svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu kod glavnoga križa na gradskome groblju Boninovu, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov spustio je lovorov vijenac u more u uvali Danče u čast svim poginulim hrvatskim mornarima.


U dubrovačkoj katedrali nakon toga za poginule hrvatske branitelje služena je misa zadušnica, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Tijekom četvrtka i petka za građane su bili otvoreni brodovi HRM-a u dubrovačkoj luci Gružu.


HRM je osnovan uredbom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana 12. rujna 1991., a temelji se na višestoljetnoj tradiciji hrvatskog naroda. Dan HRM-a obilježava se 18. rujna, u sjećanje na Bitku kod Makarske 887. godine, kada je hrvatska mornarica s područja Neretve pobijedila mornaricu mletačkog dužda, koji je poginuo u toj bitki.