Lažne kune rijetke

Krivotvori se jedna od milijun novčanica, najčešće one od 200 i 20 kuna

Hina

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Tijekom prošle godine izdvojeno je 330 krivotvorenih novčanica kuna, dok je tijekom 2013. godine iz optjecaja izdvojeno 515 krivotvorenih novčanica 



Na milijun komada originalnih novčanica kuna u drugom polugodištu prošle godine prosječno je evidentirana jedna krivotvorina. Pokazuju to polugodišnji statistički podaci Hrvatske narodne banke (HNB) o registriranim krivotvorinama novčanica kuna i stranih valuta.


Tijekom druge polovice prošle godine u optjecaju je bilo ukupno 181,6 milijuna novčanica kuna, a ukupno su izdvojena 142 komada krivotvorenih novčanica. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, to je smanjenje od 11,3 posto. Najčešće je krivotvorena novčanica od 200 te ona od 20 kuna. 


   Ukupno je, pak, tijekom prošle godine izdvojeno 330 krivotvorenih novčanica kuna, dok je tijekom 2013. godine iz optjecaja izdvojeno 515 krivotvorenih novčanica. 




   Kada je riječ o stranim valutama, najčešće se pronalaze krivotvoreni euri. U drugom lanjskom polugodištu registirana su ukupno 584 komada krivotovrenih novčanica eura, što je porast od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. Najčešće je krivotovorena novčanica od 20 eura na koju otpada 299 komada. Istovremeno, registrirano je 140 komada krivotvorenih novčanica američkog dolara, a njihov se broj smanjio za 27,5 posto.


Krivotvorine registrirane u drugom polugodištu prošle godine, navodi se u izvješću HNB-a, količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju gotovim novcem, niti su izazvale financijsku štetu većeg razmjera.