List Handelsblatt

Kovač: Hrvatska nema problema s ukidanjem viza Turcima

Hina

Snimio Denis Lovrović

Snimio Denis Lovrović

 »Hrvatska je za jedno mudro i održivo rješenje izbjegličke krize, znači jedno sveeuropsko rješenje. A bez Turske nema održivog rješenja. Dosad su nažalost dominirali nacionalni potezi«, rekao je Miro Kovač za Handelsblatt

BERLIN Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač založio se, u intervjuu njemačkom dnevniku Handelsblatt od petka, za ograničavanje broja izbjeglica koje dolaze u Europu te je istodobno objasnio kako Hrvatska ne bi imala problem s ukidanjem viza turskim državljanima, što je dio trenutnih pregovora. »Hrvatska je za jedno mudro i održivo rješenje izbjegličke krize, znači jedno sveeuropsko rješenje. A bez Turske nema održivog rješenja. Dosad su nažalost dominirali nacionalni potezi«, rekao je Miro Kovač za Handelsblatt.

 On je odbacio komentar novinara kako je upravo Hrvatska ta koja se pridružila jednostranim potezima zemalja uzduž tzv. balkanske rute.


 »Upravo suprotno. Mi u Hrvatskoj smo zadovoljni, pa čak i ponosni, što nam je zajednički, s članicama EU Austrijom i Slovenijom i zemljama koje nisu članice, Srbijom i Makedonijom, pošlo za rukom uspostaviti učinkovitu suradnju. To je pridonijelo osjetnom smanjenju broja izbjeglica«, rekao je Kovač.


 On je izrazio mišljenje kako se zatvaranjem granica prema tzv. balkanskoj ruti neće otvarati nove, ali da se istodobno mora pomoći i Grčkoj u čuvanju granica.




 »Mi smo od samog početka trebali čuvanje vanjskih EU granica rješavati na europskoj razini. I prekasno smo u to uključili NATO savez. To se trebalo dogoditi mnogo prije«, smatra hrvatski ministar vanjskih poslova.


Glede pregovora između EU i Turske, u kojima je jedna od najspornijih točaka turski zahtjev za ukidanjem viza za njezine građana prilikom ulaska u EU, Kovač je objasnio kako Hrvatska s tim zahtjevom nema problema.


»Turski državljani ni prije ulaska Hrvatske u EU nisu trebali vizu za Hrvatsku. Hrvatska svakako može živjeti s ukidanjem viza za turske državljane«, poručio je Kovač.


On je indirektno iznio mišljenje kako bi Njemačka morala uvesti gornju granicu za izbjeglice, jer potezi Njemačke imaju učinka i na čitavu EU.


 »Ja si ne uzimam to pravo kao član hrvatske vlade davati savjete njemačkoj vladi. No jedno je pravilo: mi smo svi odgovorni za budućnost Europske unije, pri čemu velike članice nose više odgovornosti nego srednje i male. To znači da ako Njemačka ne uvede gornju granicu, izbjeglice i migranti će i dalje htjeti dolaziti u Europu, što znači i preko Hrvatske. To je jasno«, zaključio je Kovač. Hrvatski ministar vanjskih poslova se na kraju založio za nastavak procesa približavanja EU-u zemalja iz susjedstva koje streme ulasku u Uniju.

 »Mi moramo održavati EU perspektivu za zemlje jugoistočne Europe. Hrvatska će se glede toga snažno angažirati. Na kraju krajeva je i u našem interesu ove zemlje jednog dana pozdraviti u zajedničkom europskom domu. Unatoč problemima, EU još uvijek ima privlačnost, no kriteriji moraju biti ispunjeni. Hrvatska će kao susjed biti stroga, ali poštena«, zaključio je hrvatski ministar vanjskih poslova u razgovoru za Handelsblatt.