Sutra počinje forum

Korčulanski antifašisti pokrenuli raspravu o ljevici

Boris Pavelić

Vuk Perišić / Snimio Marko GRACIN

Vuk Perišić / Snimio Marko GRACIN

„Potaknuti aktualnim trendovima u političkom i društvenom životu, rastom populističkih i nacionalističkih pokreta i stranaka, a onda i evidentnom krizom ljevice, želimo ukazati na slabosti i probleme s kojima se suočava ljevica i cjelokupno društvo“, objašnjavaju organizatori



Kritičko promišljanje ljevice danas cilj je „Foruma za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice“ koji sutra počinje u Korčuli, s uglednim analitičarima iz regije i inozemstva poput Borisa Budena, Mitje Velikonje, Nerzuka Ćurka i Dine Mustafića, Vuka Perišića, Nadežde Čačinovič, Dragana Markovine i Hrvoja Klasića.


Trodnevni forum organiziraju Udruga antifašističkih boraca i antifašista Korčule i Nova Ljevica, a održava se, simbolički, na pedesetu obljetnicu revolucionarne 1968, te u gradu znamenite Korčulanske ljetne škole, na kojoj su se okupljali vodeći svjetski lijevi intelektualci šezdesetih i sedamdesetih godina.


„Potaknuti aktualnim trendovima u političkom i društvenom životu, rastom populističkih i nacionalističkih pokreta i stranaka, a onda i evidentnom krizom ljevice, želimo ukazati na slabosti i probleme s kojima se suočava ljevica i cjelokupno društvo“, objašnjavaju organizatori. 




U sklopu općih tema o o nasljeđu Korčulanske ljetne škole i 1968. godine, usponu radikalne desnice te općoj krizi ljevice, sudionici će govoriti o cijelome nizu tema, od rasprave o uzmaku kritičke filozofije, preko diskusije o klerikalizmu i nacionalizmu, do današnjeg položaja žena i sve snažnijeg historijskog revizionizma.


 


Forum za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice, koji su organizatori nazvali „Korčulanski after party“, počinje sutra, u petak, i traje do nedjelje.