Oštetila državni proračun

Koprivnička gradonačelnica optužena zbog lažiranja putnih troškova

Hina

Foto koprivnica.hr

Foto koprivnica.hr

Varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv koprivničke gradonačelnice Vesne Želježnjak (1958.) jer je kao saborska zastupnica od ožujka 2012. do lipnja 2013. podnosila obračune putnih troškova za dolazak u Zagreb, a na sjednice Hrvatskoga sabora dolazila je koristeći se besplatnim prijevozom vatrogasne postrojbe grada te je tako oštetila državni proračun za gotovo pet tisuća kuna



VARAŽDIN – Varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv koprivničke gradonačelnice Vesne Želježnjak (1958.) jer je kao saborska zastupnica od ožujka 2012. do lipnja 2013. podnosila obračune putnih troškova za dolazak u Zagreb, a na sjednice Hrvatskoga sabora dolazila je koristeći se besplatnim prijevozom vatrogasne postrojbe grada te je tako oštetila državni proračun za gotovo pet tisuća kuna.


U priopćenju Općinskoga državnog odvjetništva koje je objavljeno u srijedu na njegovoj internetskoj stranici ne navodi se identitet okrivljene, nego samo godina njezina rođenja. Želježnak se tereti da je počinila kaznena djela prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


Optužnicom podignutom na Općinskome sudu u Zagrebu okrivljenicu se tereti da je od ožujka 2012. do lipnja 2013. kao saborska zastupnica službenicima u računovodstvu podnosila vlastoručno potpisane obračune putnih troškova za nazočnost na 13 sjednica. Obračune je popunila navodeći datume polaska i povratka, prijeđenu kilometražu i podatak da se koristi vlastitim automobilom znajući da to nije točno jer se za odlazak na sjednice koristila besplatanim prijevozom automobilom vatrogasne postrojbe grada, navodi u priopćenju Općinsko državno odvjetništvo. Želježnjak je tako isplaćeno 4940 kuna na štetu Republike Hrvatske.




Potkraj travnja prošle godine, na zahtjev varaždinskoga Državnog odvjetništva, Vesni Želježnjak Hrvatski sabor ukinuo je imunitet.


Mediji su, osim što su pisali da je oštetila državni proračun, navodili i kako je vožnjom automobilom koprivničke Javne vatrogasne postrojbe na sjednice Sabora oštetila i gradski proračun.Vesna Želježnjak tvrdila je pak kako »nije nanijela nikakvu štetu ni državnom proračunu, ni proračunu grada Koprivnice, ni bilo kome drugom« te je pozvala Državno odvjetništvo da što prije »provjeri sve okolnosti«.