Veliki producent i dobitnik Oscara

Komemoracija za Branka Lustiga: ‘Osobnu tragediju pretvorio u snažnu ljubav i vjeru prema životu i ljudima’

Hina

S komemoracije za Branka Lustiga

S komemoracije za Branka Lustiga



ZAGREB Komemoracija za istaknutoga filmskog producenta i dvostrukoga dobitnika Oscara Branka Lustiga, koji je umro 13. studenog, održana je u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, a od njega su se oprostili brojni prijatelji, kolege te najviši državni dužnosnici.


Od Lustiga su se na komemoraciji među ostalima oprostili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, redatelj Branko Ivanda i sveučilišni profesor Aleksa Bjeliš.Pročitani su brojni brzojavi sućuti, među kojima i onaj predsjednika Države Izrael Reuvena Rivlina, američkoga veleposlanika u Hrvatskoj Williama Roberta Kohorsta kao i filmskoga redatelja Stevena Spielberga.

Grabar-Kitarović: Dobar čovjek koji je iskustvo tragedije pretvorio u vjeru prema životu i ljudima


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako se opraštamo od jednog od najboljih filmskih producenata te iznad svega, od neizmjerno dobroga čovjeka, koji je osobno iskustvo tragedije pretvorio u snažnu ljubav i vjeru prema životu i ljudima.


“Dugujemo ti puno kao čovjeku koji je iskreno volio svoju hrvatsku domovinu, čije si ljepote i način života u njoj uvijek isticao”, naglasila je dodavši kako je Lustig pokrenuo toliko toga dobroga i plemenitoga u našem društvu koje se i danas teško nosi s vlastitom prošlošću.




Gospodin Branko Lustig, istaknula je, obvezao nas je da odgovorno i ustrajno nastavimo njegovu životnu misiju svjedočenja istine, zagovaranja tolerancije, njegovanja dijaloga, sprječavanja bilo kakve vrste nasilja. 


Istaknuvši njegov doprinos širenju tolerancije u društvu, pogotovo među mladima, predsjednica je kazala kako je svoj talent darovao u antologijskim filmskim djelima koje govore upravo o univerzalnim ljudskim vrijednostima, a svoj ugled i znanje nesebično je davao u svom društvenom angažmanu u svojoj domovini Hrvatskoj kao pokretač dijaloga, razumijevanja i tolerancije.


Podsjetila je i na to kako je Lustig bio njezin dragocjen suradnik i posebni savjetnik za pitanja holokausta te izrazila zahvalnost što je kao hrvatska predsjednica imala čast nazočiti njegovom simboličnom činu darivanja Oskara za film Schindlerova lista muzeju Yad Vashem.


“Dragi Branko, ako za ikoga možemo reći Tikkún Olám, onda to sigurno možemo reći za tebe, jer si se upravo ti trudio popraviti i iscijeliti svijet i tu si nam misiju kao zajedničku obvezu čovječanstva ostavio u nasljedstvo koje smo dužni tebi u čast, tebi u spomen nastaviti”, naglasila je predsjednica.


Plenković: Lustig je bio veliki čovjek


Jučer smo na Mirogoju ispratili umjetnika, hrvatskoga domoljuba, a danas izražavamo sućut obitelji, istaknuo je premijer Plenković dodavši kako je Lustig doista bio veliki čovjek.


Ocijenio kako samo čovjek kao što je Lustig, nakon tolike patnje može smoći snage za život koji je obilježila ljepota umjetnosti i vjera u ljude.


Unatoč osobnoj i tragediji cijeloga židovskoga naroda, svojim je radom promicao temeljne ljudske vrijednosti – ljubav, otvorenost, emaptiju, toleranciju i razumijevanje među ljudima.


Lustigov vrhunski producentski rad, doprinos filmskoj umjetnosti, naglasio je, uzor su suvremenicima i mladim naraštajima. Lustig je radio na promicanju ugleda Hrvatske, ustaknuo je premijer dodavši kako Lustigova ljubav prema svojoj hrvatskoj domovini poruka je o tomu koliko je važno da svatko od nas da svoj doprinost tomu.


Predsjednik Države Izraela Reuven Rivlin u svojoj je poruci istaknuo kako je Branko Lustig poslao poruku mladim ljudima o opasnostima koje dolaze od predrasuda, netolerancije.


Mi građani Izraela pridružujemo se žalovanju zbog gubitka njegovoj obitelji. Bio je izuzetan čovjek, ponosni Židov, ponosni Hrvat i uzor svima nama, naglasio je predsjednik Države Izarela Reuven Rivlin.


Američki veleposlanik u Hrvatskoj William Robert Kohorst istaknuo je Lustigov doprinos američkoj i hrvatskoj filmskoj industriji u kojoj je ostavio neizbrisiv trag. Naglasio je i kako će Lustig kao osoba koja je preživjela Holokaust ostati u trajnom sjećanju zbog svoga aktivizma. “Gospodin Lustig je približio Sjedinjene Američke Države Hrvatskoj”, rekao je američki veleposlanik.


Branko Lustig rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932., a preminuo u Zagrebu 13. studenog 2019.


Tijekom Drugoga svjetskog rata bio je zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u “Schindlerovu listu”, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.


Početkom pedesetih studirao je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, te radio na filmu, isprva kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent u ukupno više od 100 hrvatskih, koprodukcijskih i stranih filmova.


Među filmovima na kojima je radio ističu se “Limeni bubanj” V. Schlöndorffa iz 1979. i “Sofijin izbor” A. J. Pakule iz 1982. Nakon rada na seriji “Vjetrovi rata” (1983.) odlazi u SAD gdje za televizijsku seriju “Ratovi za drogu: priča Camarena” (1990.) dobio nagradu Emmy.


Oscara je dobio za filmove “Schindlerova lista” Stevena Spielberga (1993.) i “Gladijator” Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.