I župan je u Zagrebu

Komadina u Zagrebu: “Ja sam optimist, vjerujem da će plaće uskoro. Očekujem aktivnu ulogu Vlade za spas brodogradnje”

Hina



Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održao je u ponedjeljak ujutro, uoči najavljenog prosvjeda radnika brodogradilišta 3. maj i Uljanik, sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem nakon kojega je izjavio da je optimist te da je stekao dojam da bi radnici plaće za srpanj trebali dobiti uskoro.


»Ja sam optimist, radi se na održivom i zakonitom rješenju, te sam stekao dojam da će plaće za srpanj biti uskoro«, rekao je Komadina nakon sastanka s premijerom i ministrom Darkom Horvatom.


U rješavanju problema Uljanika očekuje aktivnu ulogu Vlade jer je ona, kaže, ta koja ima instrumente, financijske i pravne.




»To su iznosi kojima ne može djelovati nijedna lokalna samouprava, a niti netko treći. Vlada mora potegnuti neke mjere«, kazao je dodavši kako je dugoročno rješenje među ostalim i prihvaćanje plana restrukturiranja.


Upitan misli li da Vlada čini dovoljno po pitanju Uljanika, rekao je da vjeruje da ljudi rade svoj posao. »Žao mi je da se izgubilo dragocjeno vrijeme, trebalo je prije još krenuti, znajući podatke koji su u bilanci Uljanika«, poručio je.


Komentirao je i informacije da bi se problem riješio putem komercijalnih banaka. »Postoje depoziti u određenim bankama u Hrvatskoj, naravno da bi se HBOR u to mogao uključiti. Rješenja određenih ima, samo je pitanje kolaterala. O tome ću danas u bankama nešto razgovarati i ja osobno«, rekao je.


Istaknuo je i da je odgovornost svakako na upravi brodogradilišta koja ih je dovela do ove situacije.


»Ja sam optimist, jednostavno ne mogu vjerovati da ćemo ugasiti jednu tradicionalnu industriju kao što je brodogradnja i tradiciju Hrvatske«, izjavio je Komadina po dolasku u Zagreb.


Na pitanje novinara zašto je došao u Zagreb odgovorio je :“ U Zagrebu su danas moji sugrađani pa je i moje mjesto ovdje“.


“Ono što mogu reći je da sam dobio uvjeravanja da se radi na održivom i zakonitom rješenju vezano uz restrukturiranje ali i isplatu plaća, te moram reći da sam optimist.“ Na novinarsko pitanje je li dobio potvrdu o pronađemo rješenju za isplatu plaće za srpanj, odgovorio je da je u tijeku traženje modela te da bi prema onome što mu je rekao ministar Horvat ono trebalo biti pronađeno u relativno kratkom vremenu.


Novinare je zanimalo i o kakvom se modelu za isplatu radi na što je odgovorio da to trebaju čuti nakon sastanka štrajkačkog odbora s premijerom i resornim ministrima. „Na tom djelu neću biti jer kako nema kolega iz Pule onda nije na neki način pristojno da ja budem s njima tu“. Dodao je kako je dobio uvjeravanja da je Vlada u kontaktu s Bruxellesom i strateškim partnerom oko iznalaženja dugoročnog rješenja.


“Ministar Horvat mi je dokumentirao i pokazao nebrojenu prepisku između šefa komisije za tržišno natjecanje i za restrukturiranja i njega osobno te vidim da se trudi naći održivo rješenje. Predložio sam Vladi da reagira sa kriznim menadžmentom kroz skupštinu dioničara. Vlada tu ima aktivnu ulogu s obzirom da se radi o ogromnoj izloženosti državnih novaca do sada, a kako stvari stoje i od sada.“


Na upit misli li da uprava treba podnijeti ostavku, odgovorio je da je njihova odgovornost neupitna te ako nisu u stanju iznaći rješenja iz ove situacije onda trebaju odstupiti.


Župan je još jednom ponovio da je optimist: „Ne mogu vjerovati da ćemo ugasiti jednu tradicionalnu industriju kao što je brodogradnja i tradiciju Hrvatske. Prema tome očekujem aktivu ulogu Vlade. Jer Vlada je ta koja ima instrumente i financijske i pravne. Znači može gospodarski djelovati. To su iznosi kojima ne može djelovati niti jedna lokalna samouprava niti netko treći. Odgovornost je Uprave svakako. Međutim, ako Vlada može onda i mora potegnuti neke poteze i mjere i mislim da će se naći rješenje za ovu plaću. Važnije je od toga je dugoročno rješenje kroz prihvaćanje plana restrukturiranja i kroz održivost brodogradnje i u Puli i u Rijeci.“