Potpredsjednik SDP-a

Komadina: Predsjedništvo SDP-a je šokirano presudom Visokog trgovačkog suda

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



 Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina nakon sjednice Predsjedništva stranke u utorak potvrdio je da će SDP u skladu s presudom Visokog trgovačkog suda, izvršiti svoje obaveze vezano za plaćanje troškova predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009., ali i da će »tražiti i zaštitu svojih prava podizanjem regresne tužbe i putem drugih pravnih lijekova«.


Naime, prema presudi Visokog trgovačkog suda SDP će morati platiti troškove predizborne kampanje Milana Bandića za lokalne izbore 2009. godine, kada je Bandić bio član SDP-a, u visini 4,3 milijuna kuna, što je u međuvremenu uz kamate i sudske troškove naraslo do gotovo deset milijuna kuna.


SDP bi taj dug trebao dobrovoljno podmiriti do kraja tjedna, u suprotnom, provest će se ovrha.Komadina je večeras izjavio kako ni njega predsjednik SDP-a Davor Bernardić ranije nije informirao o presudi, nego je sve obavijestio tek na sjednici Predsjedništva.»Ljudi su, naravno, šokirani. Imamo puno kostura iz ormara, imali smo dugove desetak milijuna, ovo su nova četiri, a pitanje je što će biti s kamatama, dakle, nismo u lakoj financijskoj situaciji i jasno je da utječe na rad stranke«, kazao je Komadina. Ocijenio je da je »ovdje je riječ o propustima mnogih u godinama otkako se ovo dogodilo«, dodavši da je predsjednik zagrebačkog SDP-a tada bio Milan Bandić, a poslovni direktor Gordan Maras.Komadina je također najavio da će SDP tražiti odgodu provođenja ovrhe, ali odluka, kaže, »nije na nama, a u petak kada istječe rok za uplatu znat ćemo jesmo li u tome uspjeli«.»Očito se radilo o poprilično neodgovornom ponašanju tadašnjeg vodstva zagrebačkog SDP-a, ali i stranke u cjelini. Stvorene su obveze koje su pravno presuđene, a presudu trebamo poštovati ako smo legalisti«, poručio je. Točno je da je presuda Visokog trgovačkog suda pravomoćna i od petka se druga strana može naplaćivati s našeg računa, ako se u međuvremenu ne dogovori drugačije, uvijek se može pokušati razgovarati s drugom stranom, kazao je Komadina.»Ne znam koliko novca imamo na računu, a ako nam sjedne ovrha, naravno da će nam račun biti blokiran. Nisam vidovit što se tiče zaposlenih u SDP-u, naravno da situacija nije dobra i da je stranka u problemu, ali vidjet ćemo što će se dogoditi idućih dana. Ne bi trebalo biti otpuštanja, sve se može premostiti, preživjeli smo deset milijuna dubioza pa ćemo valjda i ova četiri«, ustvrdio je Komadina. Smatra da ova situacija neće ugroziti sazivanje stranačke konvencije.Maras: Komadina preiskusan da bi mene spominjao u kontekstu odgovornosti za presuduProzvani Gordan Maras je, pak, u izjavi novinarima uzvratio kako je Komadina preiskusan da bi njega spominjao u kontekstu odgovornosti za presudu.»Kolega Komadina preiskusan je da bi mene spominjao u kontekstu odgovornosti za presudu, s obzirom na to da on Bandića poznaje puno bolje nego ja«, rekao je Maras.»Siguran sam da nije mislio na nikakvu moju odgovornost, ja sam tada bio poslovni direktor, a na suđenju sam kao svjedok rekao da su te fakture napravljene mimo SDP-a Hrvatske i da mi te fakture nismo priznavali. Sud je u prvom stupnju to potvrdio, a što se kasnije događalo ne znam jer nisam pročitao presudu«, dodao je.

Komadina: Predsjedništvo SDP-a nije se bavilo odlaskom Bernardića


Komadina je još na novinarske upite rekao kako se Predsjedništvo SDP-a nije bavilo odlaskom Bernardića sa čela stranke.»To se pitanje povlači samo u javnosti, ali ne ni u jednom tijelu stranke. To se svojevremeno protezalo i zaustavilo na Predsjedništvu i Glavnom odboru«, istaknuo je.»Ne znam zašto pojedini članovi stranke stalno potežu tu priču. Imali smo legalno izabrane predsjednike Ivicu Račana i Zorana Milanovića i nitko nije dovodio u pitanje njihove mandate, a sad godinu dana imamo Bernardića i njegov mandat se dovodi u pitanje. No, on je legalno izabrani predsjednik i njegov prvi pravi stranački ispit bit će prvi izbori koji dođu. Ne očekujem da će se ova priča dalje širiti nego da će se vremenom ugasiti, jer je ovdje riječ samo o osobnom nezadovoljstvu pojedinih članova«, smatra Komadina.Predsjedništvo je, izvijestio je, utvrđivalo i konačni tekst prijedloga Statuta koji bi se uputio Glavnom odboru, a potom na usvajanje na konvenciju polovicom ožujka.