Oprez u prometu

Koliko su “daleko” dvije sekunde? Na hrvatske autoceste stiže nova vrsta signalizacije

Hina

Arhiva Novi list

Arhiva Novi list



Hrvatske autoceste (HAC) postavljaju novu signalizaciju za održavanje razmaka propisanog novim, strožim zakonskim odredbama, piše u nedjelju Večernji list.


Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile na snagu 1. kolovoza, među ostalim definiran je i sigurnosni razmak između vozila na autocestama od dvije sekunde, ako se vozi najvećom dozvoljenom brzinom, odnosno od najmanje jednu sekundu, ako se vozi u koloni. Kazna za nepoštivanje sigurnosnog razmaka je dvije tisuće kuna, podsjeća dnevnik.


U Hrvatskim autocestama (HAC) su pak, kako bi vozače upozorili na poštivanje sigurnosnog razmaka i pomogli im u tome, izradili pilot-projekt prometne signalizacije koja će im pomoći u vizualizaciji spomenute dvije sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara.




Tako u HAC-u planiraju na ravnim dijelovima autocesta, na kojima se dosad dogodilo najviše nesreća zbog naleta vozila jedno na drugo, postaviti horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obavijesti kako bi vozače podsjetili da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred, navodi Večernji list.


U HAC-u kažu da se takva signalizacija pokazala učinkovitom u europskoj praksi. Tako će na početku zone biti postavljen prometni znak koji vozačima daje obavijest o držanju razmaka između vozila. Tu vertikalnu signalizaciju, objašnjavaju u HAC-u, pratit će horizontalna na voznim trakovima na razmaku od 70 metara i u dužini 1500 metara, čime se osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred.


Nakon približno 500 i 1000 metara prometni znak obavijesti će se ponavljati, ali kao preklopni s dvije informacije obavijesti. Jedna informacija je o držanju razmaka, ali u određenom razdoblju isti će se prometni znak moći preklopiti te na njemu može biti prikazana obavijest o nekorištenju mobitela u vožnji, odnosno da je vožnja pod utjecajem alkohola i lijekova opasna za život, piše Večernji list.