Imovinske kartice

Koju su sve imovinu naši političari pokušali zatajiti? Izgovori su im naprosto – genijalni

Portal Novilist.hr

Foto Damir Škomrlj, Pixsell

Foto Damir Škomrlj, Pixsell



Koliko dobro žive oni na javnim funkcijama otkrivaju nam imovinske kartice dužnosnika, ali kako ih ispunjavaju, pita se RTL.


Nakon ministra državne imovine Gorana Marića, pa ministrice EU fondova Gabrijele Žalac i luksuznog mercedesa s netočnim informacijama u imovinskoj kartici problema ima i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.


Upola manja kvadratura kuće u Virovitici i zemljšte kod Zadra tri puta je skuplje prodano nego je kupljeno.




“U glavnom projektu piše kolika je neto površina moje kuće, piše kolika je površina pomoćnog objekta koji nije stambeni objekt. Što u njemu radite, za što vam služi? Roštiljam tamo. Smijem?!”, izjavio je nedavno HDZ-ov ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.


Roštilj majstor


Izgradila ga je tvrtka ‘Građevinarstvo Horvat’ iz Virovitičko-podravske županije. Ista tvrtka koja je poslove dobivala dok je Tolušić bio župan.


Izjavio je tada i kako mu je ‘jedino normalno da kad gradi kuću u svojoj županiji da je gradi netko iz Virovitičko-podravske županije, a ne netko iz Dubrovnika ili Zagreba’. Osim toga, tvrdio je i kako nije dobio ‘povlaštenu cijenu’.


“Ovdje nije glavno pitanje je li naš ministar veliki ‘roštilj majstor’ pa mu treba i velika prostorija za roštiljanje. Osnovno je pitanje je li način stjecanja te imovine povezan s tvrtkom koja je u vrijeme kad je ministar obnašao dužnost župana dobivala lukrativne poslove od županije u kojoj je on imao vlast”, kazala je Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, za RTL Danas.


Najveća novčana kazna je 40.000 kuna. Orešković kaže, do sad nikad nije bilo volje da se sustav provjeri osnaži i ojača.


Mercedes u dvorištu


Ministrici Gabrijeli Žalac, koja brani Tolušića, u dvorištu se našao nov novcat Mercedes E-klase vrijedan 50.000 eura. Ni on nije bio u imovinskoj kartici.


Baš kao ni automobil MOST-ova Mire Bulja. U travnju je izjavio kako je na leasing kupio Škodu Octaviju pa je smatrao da je ne treba staviti u imovinsku karticu jer ‘nije on vlasnik već je na kredit’.


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prodao je stan u Ivaniću i kupio u Zagrebu. Dio je pokrio kreditom, pa je u imovinskoj kartici pisalo da vrijedi 86 tisuća kuna.


“Potkrala se jedna greška u imovinskoj kartici na jednom podatku smo stavili da je to 86 tisuća kuna, a u drugom smo u napomeni obrazložili da se radi o eurima”, pravdao se u travnju ove godine Bošnjaković.


Kuće, stanovi, garaže…


Neke greške se kažnjavaju. Josipa Rimac u imovinskoj je kartici prijavila samo kuću, ali nije navela da su u njoj čak 3 odvojena stana. Povjerenstvo ju je zbog toga kaznilo s 4 tisuće kuna.


“To je obiteljska kuća. Iščekujemo drugostupanjsku u kojoj vjerujem da će potvrditi upravo ono što je Upravni sud u Splitu i napisao, a to je da sam ispravno i vjerodostojno ispunila podatke o imovinskoj kartici, te da je Povjerenstvo izašlo izvan svojih okvira i prekršilo svoj matični zakon”, izjavila je u studenom 2018. godine HDZ-ovka Josipa Rimac, državna tajnica u ministarstvu uprave.


S kaznom od 3.000 kuna kažnjena je i Anka Mrak Taritaš jer u imovinskoj kartici za 2015. nije prijavila stan i garažu.


“Nije bilo riječ o imovinskoj koristi. To se ne odnosi na mene. Moja imovinska kartica i stanje nekretnina se nisu promijenili za vrijeme mog mandata i još uvjek je ostalo nepromijenjeno”, kazala je u ožujku Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.


Posipanje pepelom


S isto toliko, dakle 3.000 kuna, kažnjen je saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić zbog nepoklapanja u izvješću za kupnju kuće u Zagrebu.


Povjerenstvo je imalo posla i u slučaju vikendice u Živogošću ministra Gorana Marića.


Ministar Tolušić na poslijetku se pokušao prosuti pepelom.


“Očito sam pogriješio, naravno nenamjerno. Kuću gradim već godinu i pol. Napravit ću sve po uputama”, pokušao se ispričati Tolušić.