Ministar financija

Koje su ”dodatne opcije” za Uljanik osim stečaja? Marić: “Ne znam za druga rješenja”

P. N.

Postoji još neko vrijeme ispred nas, gdje uprava društava, ako ima ikakvih boljih rješenja od dosadašnjih za koje smo rekli da ih ne možemo prihvatiti. Ako bude neko bolje rješenje i njega smo spremni razmotriti. Ali u ovom trenutku ne znam za druga rješenja, kazao je ministar



Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje u Uljaniku i odgovornost za praćenje jamstava koja su dana tom brodogradilištu.


Marić je intervjuu za Dnevnik Nove TV komentirao stanje u Uljaniku, političku odgovornost i opcije koje preostaju tom brodogradilištu.


Jeste li vi bili upućeni u ovakav način poslovanja u Uljaniku?




Sve detalje i podatke, kad god bi uočili neku nelogičnost ili sumnju, odmah smo reagirali. Dobro se vidi i zna iz svih akata i Vlade još iz 2014., 2015., pa dijelom i kasnije, jasno je bilo definirano kod izdavanja jamstava za što se koga zadužuje, a to su bili resorno ministarstvo i hrvatska brodogradnja Jadranbrod.


Ministarstvo gospodarstva?


Tako je.


S jedne strane jamčite za milijarde kuna našeg novca u Uljaniku, ali ima se osjećaj da nemate potpunu kontrolu nad onim što se događalo u Uljaniku.


Teško je reći sad kad kažete potpunu kontrolu, sigurno da je bila namjera i tih odluka Vlade…


Mislim na novac za koji ste jamčili.


Namjensko trošenje sredstava, je uvijek pitanje kako i je li se dobro pratilo.


Jeste li Vi pogriješili u tom praćenju?


Isključivo je, krenimo od Uprave i Nadzornog odbora. Oni su tu dobili, između ostalog, povjerenje i na upravljanje taj državni novac, odnosno jamstvo, a u konačnici i mehanizmi kontrole nakon toga. Iz perspektive ministarstva financija, kad smo vidjeli nelogičnosti… ako se sjećate prije nekog vremena iscurio je u javnost jedan dokument koji sam potpisao, u kojem smo na ovo upozoravali.


Je li Martina Dalić, s vama je odobravala ta jamstva i Tomislav Panenić, jesu li oni odradili svoj posao?


Mislim da su radili u najboljoj namjeri i vjeri sa svojim stručnim službama. Geneza stvari i problema kreće od uprava i nadzornih odbora, jer oni su u konačnici ti koji odgovaraju za svoje poslovanje.


Očekujete li pozive iz USKOK-a i DORH-a?


Ja osobno?


Vi i članovi Vlade koji su se time bavili.


Nikada ne bih ništa od toga prejudicirao, ali što se mene tiče, ministarstva financija, upravo je na našu inicijativu Vlada u okviru zaključka i usvojila izvješće koje, ako ćemo realno, sve je to već bilo poznato, ali mi smo sistematizirali stanje svih jamstava i u hrvatskoj javnosti konačno pobudili pravu istinu o tome. Jer sve ovo vrijeme živjeli smo u nekakvom uvjerenju i nešto što je bilo imputirano o značaju brodogradnje, važnosti i slično. Pokazalo se da se novci daju za gradnju brodova kojih nema, da ako se nešto i radi debelo kasni.


Tko je kriv za to? Porezni obveznici su to debelo platili.


Model je razvijen davnih dana prije.


Ja Vas pitam za političku odgovornost?


Politička odgovornost – netko drugi će to prosuđivati. Nije na meni da to govorim. Ali što se tiče samog poslovanja, isključivo i prvotna odgovornost kreće od uprave i nadzornih odbora i svih karika koje u tom sudjeluju.


Zagovornik ste stečaja. Premijer spominje neke dodatne opcije. Koje su to?


Stečaj ili restrukturiranje, kako se sad stvorila stvar, ono za što ja jesam ili nisam. Nisam za to da se novci poreznih obveznika daju za isti način i za isti model koji se u potpunosti pokazao neuspjelim.


Koje su dodatne opcije?


Ne znam.


Nije Vam rekao?


Nije stvar u tome. Postoji još neko vrijeme ispred nas, gdje uprava društava, ako ima ikakvih boljih rješenja od dosadašnjih za koje smo rekli da ih ne možemo prihvatiti. Ako bude neko bolje rješenja i njega smo spremni razmotriti. Ali u ovom trenutku ne znam za druga rješenja.