Nastavak zime

KRATKI PREDAH OD SNIJEGA Kvarner “u crvenom” zbog bure, noćas stiže najavljivani val hladnoće

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Za područje Kvarnera na snazi je crveni meteoalarm s upozorenjem na olujnu, a na udare i orkansku buru, čija će brzina dolaziti do 120 kilometara na sat



Snijega će danas biti manje nego jučer, u većini krajeva neće padati. No probleme će stvarati druge dvije stvari – jaka bura i prodor hladnog vala koji će u noći sa subote na nedjelju temperature spustiti i deset stupnjeva ispod ništice.


– U unutrašnjosti pretežno oblačno, od sredine dana uz mjestimično smanjenje naoblake i sunčana razdoblja. Još ujutro i u dijelu prijepodneva može biti slabog snijega, u istočnoj Hrvatskoj i susnježice. Na Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito.  Puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, a na kopnu umjeren sjevernoistočni i sjeverni vjetar. Najviša dnevna temperatura od -3 do 2 na kopnu, a na Jadranu od 8 na sjevernom dijelu do 15 stupnjeva Celzijevih u južnoj Dalmaciji. Prema večeri osjetan pad temperature, stoji u današnjoj prognozi DHMZ-a za Hrvatsku.


Za područje Kvarnera na snazi je crveni meteoalarm s upozorenjem na olujnu, a na udare i orkansku buru, čija će brzina dolaziti do 120 kilometara na sat. 




Visina snijega u Delnicama je prešla metar i pol. Danas u 7 ujutro izmjereno je 153 centimetra snježnog pokrivača. Na Plitvičkim jezerima je 116 centimetara, u Gospiću 85, a u Karlovcu 44 centimetra snijega. Snježni pokrivač, u Zagrebu je debeo 20 centimetara. 


Obilnijih padalina ne bi trebalo biti ni sutra. Povremeno će prijepodne padati u gorskoj Hrvatskoj, dok na Jadranu može biti susnježice. Temperatura će na kopnu ići do minus 10, a na Jadranu do minus 3. 


HAK i danas upozorava na probleme u prometu.


Zbog olujnog vjetra autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i autocestom A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje smiju voziti samo osobna vozila.


Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti. (Hrvatske ceste i HAC zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti sa ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet između Rijeke i Delnice.)


Također zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom u smjeru Dalmacije, i obrnuto (u smjeru unutrašnjosti).


Za sav promet zatvorene su:


Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene,autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana),DC25 Gospić-Karlobag.

Samo za osobna vozila otvorene su:


autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,A7 čvor Draga-čvor Šmrika,Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga,DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,Paški most,ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).


Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje Hrvatske, Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica.