Afera Fimi Media

KOSOR NA SUĐENJU SANADERU ‘Nitko u HDZ-u nije mogao ništa činiti bez njegovog znanja’

P. N.

- S obzirom na način na koji je Ivo Sanader vodio stranku, teško je za pretpostaviti da je netko mogao činiti važne stvari bez njegova znanja, kazala je Jadranka Kosor



Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Suđenje u slučaju afere Fimi media vodi sutkinja Irena Kvaternik, a svjedoči bivša premijerka Jadranka Kosor.


N1 javlja kako je viša premijerka i prva suradnica Ive Sanadera izjavila da je teško mogao netko u stranci donositi bilo kakve odluke bez Sanaderovog znanja.


– S obzirom na način na koji je Ivo Sanader vodio stranku, teško je za pretpostaviti da je netko mogao činiti važne stvari bez njegova znanja, kazala je Kosor


Kosor je govorila o načinu na koji je funkcionirao HDZ. Kazala je da je predsjednik sazivao sastanke Predsjedništva stranke, te da su rasprave bile mirne. Kad je riječ o financiranju stranke, Kosor je na sudu kazala da je HDZ, obzirom na broj zastupnika u Saboru, iz proračuna u vrijeme afere dobio oko 230 milijuna kuna. Ispričala je, kako javlja N1, da je Branko Bačić DORH-u odnio dva milijuna kuna i oko 300.000 eura. Riječ je o novcu koji je bio pohranjen u sefu, a koji im je predao Mladen Barišić. Barišić je kazao da je to novac od donacija, a prema optužnici, riječ je o novcu iz crnih fondova HDZ-a.




‘Je li bilo kakvog sastanka vas s Barišićem i Bačićem?’, pitala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.


‘Mislim da nije, ali moguće i da jest, ne mogu se sjetiti sastanka na kojem smo mi raspravljali o bilo kakvom novcu’, odgovorila je Sanaderovoj odvjetnici Jadranka Kosor.


‘Gospododin Bačić i ja sjajno smo surađivali. Ponavljam, da sam tada imala saznanja kakva imam danas, predložila bih da se postupa nešto drugačije’, kazala je Kosor.


Nije vam bilo sumnjivo što novac nije u poslovnim knjigama?, pitala je potom Sloković.


‘Ne, bio je drugačiji zakon, zakoni su se mijenjali, tada je bilo moguće davati čak i anonimne donacije’, odgovorila joj je Kosor.


Danas se na sudu nisu pojavili pozvani svjedoci Luka Bebić i Miomir Žužul, a Jerko Rošin i Mario Zubović svoj su nedolazak na sud ispričali poslovnim obvezama.