Interne demografske mjere

KORAK ISPRED POLITIKE Na potez vlasnika splitskog škvera mogli bi se ugledati drugi poslodavci, ali i – Vlada

P. N.

Foto Boris Scitar / Vecernji list / PIXSELL

Foto Boris Scitar / Vecernji list / PIXSELL

Svakoj našoj zaposlenici koja je zaposlena u bilo kojem od naših poduzeća temeljem Ugovora o radu na određeno vrijeme, spremni smo ponuditi Ugovor na neodređeno vrijeme u slučaju trudnoće. Za svako novorođeno dijete našeg radnika isplatit ćemo bruto iznos od 5.000 HRK



Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe, u čijem je vlasništvu splitski škver, odlučio se na potez kakav dosad nismo vidjeli kod domaćih poduzetnika, naprotiv. Na oglasnim pločama Brodosplita, naime, objavljen je, javlja Net.hr, nalog za provođenje demografskih mjera i ostale korporativne smjernice DIV GRUPE.


Proglas je objavljen i na internetskim stranicama Škveranke, a mi ga prenosimo u cijelosti.


Kao vlasnici DIV GRUPE, od početka svoga poslovanja naša obitelj se prema radnicima odnosila korektno i prijateljski. U svojih gotovo 50 godina poslovanja činili smo sve da bi se naši radnici osjećali članovima DIV obitelji. Nastojali smo pomoći svim našim zaposlenicima – kada god je to bilo potrebno. Budući da je u zadnjih 20 godina postojanja DIV GRUPA od pogona s 20 zaposlenih narasla i postala tvrtka koja zapošljava više od 3.500 radnika, od kojih 3.000 radi u Hrvatskoj, potpuno smo svjesni svoje uloge, kako u zajednici, a tako i odgovornosti za naše radnike i njihove obitelji.




S obzirom na takve vrijednosti do kojih držimo i za koje se zalažemo, ne možemo samo pasivno promatrati i biti nijemi svjedoci sve učestalijeg odlaska naših sugrađana u inozemstvo. Iseljavaju nam se mladi ljudi u dobi za zasnivanje obitelji, što multiplicira postojeće negativne demografske trendove, znatno manji broj rođenih od broja umrlih. Djeca sadašnjih iseljenika rađat će se u tuđim zemljama, kod njih će raditi i puniti njihove umirovljeničke i zdravstvene fondove.


Zbog svega navedenog, smatramo da bi i poslodavci u skladu sa svojim mogućnostima trebali dati doprinos poboljšanju ukupne demografske slike. S obzirom na to da se pokazalo kako u nekim djelatnostima, nakon što najbolji radnici isele, dolazi do ozbiljnog smanjivanja poslovne aktivnosti i ostalih poteškoća u poslovanju, smatramo to dugoročnom investicijom u bolju i sigurniju budućnost.


Nakon uspješnog završetka procesa restrukturiranja Brodosplita, ova je Vlada RH pozitivno valorizirala rezultate poslovanja DIV-a i izdala nam jamstva za izgradnju polarnog kruzera, te nas s tim i ostalim mjerama dovele u povoljno gospodarsko okruženja i učinila konkurentnim s ostalim brodogradilištima u EU. Stoga smo mi vlasnici DIV GRUPE odlučili formalno-pravno uvesti naše interne demografske mjere.


Slijedom toga u trgovačkim društvima u kojima sam predsjednik Uprave dajem nalog, a u društvima u kojima predstavljam skupštinu – preporuku, da se u svrhu poboljšanja ukupne demografske situacije, ali i očuvanja našeg zaposleničkog kadra, kao i privlačenje novih radnika nama potrebnih zanimanja provedu dolje navedene demografske mjere:


– Svakoj našoj zaposlenici koja je zaposlena u bilo kojem od naših poduzeća temeljem Ugovora o radu na određeno vrijeme, spremni smo ponuditi Ugovor na neodređeno vrijeme u slučaju trudnoće odnosno porodiljinog dopusta. Time želimo doprinijeti sigurnosti radnog mjesta za buduće majke te otkloniti uzrok odgađanja odluke o roditeljstvu zbog straha od gubitka zaposlenja.


– Za svako novorođeno dijete našeg radnika isplatit ćemo bruto iznos od 5.000 HRK. U slučaju da oba roditelja rade kod nas – iznos se udvostručuje.


– Svakom radniku koji radi u inozemstvu ranije od 30.6.2018., a odluči se vratiti u Hrvatsku i zaposliti u nekom od naših poduzeća, uz obvezu ostanka najmanje 5 godina u RH, darivat ćemo bruto iznosom od 7.500 HRK.


Svake godine za blagdan sv. Nikole sva djeca do 15 godina starosti naših zaposlenika bit će darivana u najvećem neoporezivom iznosu.Tom prigodom organizirat ćemo druženja i predstave kako bi im te dane učinili što radosnijima.


Sponzorirat ćemo kulturno umjetničke i športske klubove u kojima aktivno sudjeluju djeca naših zaposlenika.


Djecu naših zaposlenika koji pokazuju iznimne rezultate (kao učenici, studenti, znanstvenici, umjetnici, sportaši) sponzorirat ćemo (prema posebnom pravilniku) kao podršku njihovu daljnjem razvoju i napretku.


Oboljeloj djeci naših zaposlenika donirat ćemo potrebna sredstva za podmirivanje dodatnih troškova povezanih s liječenjem.


Našim zaposlenicima, roditeljima troje i više malodobne djece davat ćemo poseban mjesečni doplatak od 200,00 kn za treće i svako sljedeće dijete, što kroz period odrastanja i podizanja djece od strane roditelja iznosi ukupno oko 40.000kn po svakom roditelju, tj. 80.000kn ukoliko su oba roditelja zaposlena kod nas. U slučaju redovnog studiranja pojedinog djeteta dobna granica za se za tu mjeru pomiče sa 18 godina na 22 godine ili do kraja redovnog studiranja.


Osim navedenih konkretnih mjera, spremni smo:


S Vladom RH i drugim institucijama pokrenuti inicijativu za realizaciju povoljne izgradnje stanova za naše zaposlenike koji imaju najmanje dvoje djece uz uvjet njihovog ostanka u Hrvatskoj najmanje 15 godina, te im time pomoći u rješavanju najvažnijeg pitanja za svoju obitelj, po cijenama koje se ne bi smatrale darom u naravi i bile tako oporezivane.


Spremni smo sudjelovati u dijelu troškova dualnog obrazovanja za strukovna zanimanja iz našeg poslovanja kao podrška Vladi RH u organizaciji i reformi obrazovanja kako bi se mladima čim prije i u čime većem broju omogućilo zapošljavanje i napredak u struci.


Na kraju, tijekom 2019. godine, a po ishođenju potrebnih dozvola, obnovit ćemo i urediti vrtić u krugu Brodosplita, za djecu naših zaposlenika, te po potrebama isto napraviti i na ostalim lokacijama DIV GRUPE.


Ove se mjere odnose na društva u Republici Hrvatskoj – iste će se, ali prilagođene tamošnjem standardu, prosječnoj plaći i ostalim parametrima – primjenjivati i u poduzećima u vlasništvu DIV GRUPE koja posluju na području drugih država.


Molimo sve odgovorne osobe u poduzećima unutar DIV grupe i ostale odjele grupacije, kadrovske, pravne i informatike da gore navedenu preporuku vlasnika DIV GRUPE što prije provedu.


U ime obitelji Debeljak


Tomislav Debeljak


predsjednik Uprave DIV GRUPE i Brodosplita