Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
13. prosinca 2019.
Predsjedništvo SDP-a

KOMADINA VODI IZBORE ZA ŽUPANIJSKA VODSTVA SDP-a Predsjedništvo traži da Mrsić povuče svoj zakon, on neće

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2018. u 20:31 2018-03-15T20:31:08+01:00

Nakon sjednice Predsjedništva član Predsjedništva Franko Vidović potvrdio je i kako će zastupnik Mirando Mrsić morati iz saborske procedure povući svoj prijedlog zakona o doprinosima, kojega je Predsjedništvo SDP-a sinoć jednoglasno odbilo. 

ZAGREB - Krajem svibnja ili početkom lipnja održat će se izbori za SDP Grada Zagreba i ostale županijske organizacije, a nova izborna pravila, koja će sredinom travnja prihvatiti Glavni odbor, pisat će povjerenstvo u sastavu Zlatko Komadina, Arsen Bauk i Zvane Brumnić, odluka je Predsjedništva SDP-a.

Ta će pravila biti napisana sukladno novom statutu SDP-a kojega je konvencija donijela prošlog tjedna, i to znači da će zagrebački SDP, koji već duže vrijeme vodi "prinudna uprava", napokon dobiti novog predsjednika, jednako kao i 20 ostalih županijskih organizacija.

Nakon sjednice Predsjedništva član Predsjedništva Franko Vidović potvrdio je i kako će zastupnik Mirando Mrsić morati iz saborske procedure povući svoj prijedlog zakona o doprinosima, kojega je Predsjedništvo SDP-a sinoć jednoglasno odbilo. Naime, kako se saznaje, akcijska radna grupa SDP-a koja kontrolira taj resor zalaže se za drugačije rješenje, koje poslodavce rasterećuje umjesto da ih, kao prema Mrsićevu prijedlogu dodatno opterećuje, sve u cilju snaženja zapošljavanja. To je zakon na kojem su se ranije bili sukobili Mirando Mrsić i Gordan Maras, i sad će ga Mrsić morati povući.

Međutim, on nam je potvrdio da to neće učiniti:

- U uvetima ovakvog gospodarskog rasta socijaldemokrati moraju biti za pravednu distribibuciju i uspostavu ravnoteže radnika i poslodavaca, i tu se nikako ne može podvesti prijedlog da stimuliranje rada na određeno pada na trošak proračuna. Ovim mojim izmjenama zakona o doprinosima potičemo poslodavce da umjesto ugovora na određeno budu obavezani na ugovore na neodređeno. Ova odluka Predsjedništva potvrđuje ne samo površnost vodećih ljudi u donošenju odluka, nego i činjenicu da je SDP krenuo tragom političkog pragmatizma, Prijedlog zakona su, također, potpisala 22 člana kluba SDP-a, te kluba HSU-a i Glasa, kao i zastupnik Snage Goran Aleksić. Ta podrška je neupitna i ne namjeravam povući zakon, rekao nam je Mrsić nakon sjednice, dodajući da je najinteresantnije da sada Predsjedništvo SDP-a i vlada HDZ-a vode politiku na istom tragu po tom pitanju.

Inače, dio potpisnika Mrsićevog zakona ujedno su članovi Predsjedništva, i sad će biti zanimljivo pratiti što će vrh SDP-a poduzeti prema Mrsiću kad on odbije povući zakon, kao i što će sada učiniti ona 22 SDP-ovca koja su to već ranije potpisala.

Franko Vidović rekao je nakon sjednice Predsjedništva stranke i da su zadovoljni svim postignutim rezultatima.

- SDP se potpuno okrenuo plasiranju svoje politike prema van, rekao je, a o gorućem pitanju, ratificiranju Istanbulske konvencije, ponovio je riječi šefa Davora Bernardića:

- Već godinu dana inzistiramo da se ratificira Istanbulska konvencija, ali bez ograda jer je sve ostalo licemjerno. Ili će usvojiti konvenciju onako kako je izvorno napisana, ili je nećemo podržati - zaključio je Vidović. To znači da će Andrej Plenković sam morati tražiti većinu za konvenciju, a ako ne uspije, zaljuljat će se njegova pozicija na vrhu stranke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.