Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.

KAZNA ZA OBAVJEŠTAJCA Velikogorički sud njemačku kaznu doživotnog zatvora Mustaču preveo u 40 godina zatvora

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 25. travanj 2019. u 9:50 2019-04-25T09:50:32+02:00

Vrhovni zemaljski sud u Münchenu osudio je Mustača i Josipa Perkovića u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu pored Münchena ubili zasad nepoznati počinitelji.

ZAGREB - Županijski sud u Velikoj Gorici izrekao je bivšemu čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Münchena 1983. godine, zbog čega ga je njemački sud već osudio na doživotni zatvor.

'Rješenjem izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici od 23. travnja 2019., u postupku preuzimanja i izvršenja presude Visokog pokrajinskog suda u Münchenu, a nakon što je utvrđeno da je osuđeni Zdravko Mustač pravomoćnom presudom proglašen krivim zbog kaznenog djela ubojstva iz paragrafa 211., 212. i 25. st. 1 i 2 Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, utvrđeno je da to kazneno djelo odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva iz čl. 111. t. 1 i 4 Kaznenog zakona, te izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40. godina'', stoji u priopćenju velikogoričkog suda.

''Po ocjeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40 godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, pri čemu se pazilo da osuđenik ne bude doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na vrstu i mjeru kazne, ali ne i u odnosu na odredbe o uvjetnom otpustu'', dodaje se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik velikogoričkog suda, sudac Ante Zeljko.

Vrhovni zemaljski sud u Münchenu osudio je Mustača i Josipa Perkovića u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu pored Münchena ubili zasad nepoznati počinitelji.

Njemački sud je obrazložio presudu Josipu Perkoviću i Zdarvku Mustaču činjenicom da su obojica u vrijeme ubojstva obnašali važne funkcije unutar hrvatske Službe državne sigurnosti (SDS) koja je inicirala i provela likvidaciju Stjepana Đurekovića.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je za Perkovića još ranije njemačku kaznu prevelo u 30-godišnju koju će služiti u Hrvatskoj.

Prevođenje presude u hrvatski pravni okvir uvjet je za povrat u hrvatski zatvor Perkovića i Mustača koji su Njemačkoj i izručeni pod uvjetom da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Perković i Mustač ranije su se obratili sudu u Strasborugu s tvrdnjom da im njemački sud nije omogućio pravično suđenje, a obrana vjeruje da bi Europski sud za ljudska prava temeljem te tužbe mogao ukinuti njemačku presudu u slučaju Đureković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze