Novi zakon

Kako spriječiti nerede: MUP predložio oštrije kazne i testiranje na alkohol i droge kao uvjet za ulazak na tribine

Jagoda Marić

foto: PIXSELL / N. Pavletić

foto: PIXSELL / N. Pavletić

MUP nije odgovorio na naše pitanje hoće li se osobi koja u svečanoj loži odbije test na drogu i alkohol također izreći kazna zabrane dolaska na utakmice na određeno vrijeme



ZAGREB – Najgora kazna za navijače je zabrana dolaska na utakmice, pa je to i prilično učinkovita mjera za smanjenje nereda na sportskim događanjima, zaključili su to u Ministarstvu unutarnjih poslova, pa su odlučili predložiti izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kako bi se što više prekršaja kažnjavalo baš zabranom dolaska na stadione i dvorane. Pooštravanje kažnjavanja znači da će se zabrana dolaska na natjecanja uvesti za neke nove prekršaje, ali i za stare za koje je bila propisana u originalnom zakonu koji je stupio na snagu 2003. godine, ali je u međuvremenu ukinuta.


Tako se, među ostalim, s ciljem da na tribinama bude što manje gledatelja pod utjecajem droge ili alkohola, predlaže da se posjetitelju koji odbije alkotest ili testiranje na drogu može izreći kazna zabrane dolaska na utakmice. Drugim riječima ako navijači prije utakmice popiju jedno ili dva pića nekog od sponzora reprezentacije i odbije alkotest to će se smatrati prekršajem koji se može kazniti udaljavanjem s utakmice.


Zabrana i za maskirane


U obrascu prethodne procjene što ga je MUP objavio na e-savjetovanju predlaže se i vraćanje mogućnosti da se tučnjava kažnjava zabranom dolaska na utakmice, jer je izmjenama zakona 2011. godine, sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe te organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima, postalo kazneno djelo.




Tada je nestala tučnjava kao prekršaj, a time i zabrana dolaska na natjecanje kao kazna. Ista mjera, predlaže MUP, mogla bi se izreći i za to ako se netko odijeva s ciljem da se maskira, odnosno da ga se ne može identificirati. Čak i posjedovanje odjeće za maskiranje moglo bi značiti zabranu dolaska na utakmicu. U obrazloženju najavljenih promjena iz MUP-a navode da će one osim povećanja sigurnosti gledatelja dovesti do smanjenja angažiranja policije na provedbi mjera osiguranja iz nadležnosti policije što dovodi do smanjenja utroška proračunskih sredstava.


– Predložene promjene za cilj imaju i smanjivanje negativnog dojma u javnosti i medijima koji se veže uz protupravna ponašanja na sportskim natjecanjima, koja kod međunarodnih natjecanja štete i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, otkrio je MUP dio svojih motiva za izmjenu zakona.


Sponzori i navijači


Pokušali smo jučer u MUP-u doznati koliko će široko testiranje na alkohol i drugu primjenjivati, odnosno hoće li se primjerice alkotest i test na droge provoditi i u svečanim ložama, jer se često i u izravnim televizijskim prijenosima moglo vidjeti da se u svečanim ložama konzumira alkohol. Naše pitanje je bilo i hoće li se osobi koja u svečanoj loži odbije test na drogu i alkohol također izreći kazna zabrane dolaska na utakmice na određeno vrijeme.



– Infrastruktura na našim stadionima nije takva da policiji olakšava posao, a kad su u pitanju navijačke skupine njima se političari prvo dodvoravaju i dopušteno im je ono što drugima nije, a onda je represija i prijetnja represijom jedini način na koji se postupa prema njima. Dok god ne uredimo infrastrukturu da se bez problema može znati gdje je bio koji navijač, u kojem sektoru i redu, pa ga se kasnije može pronaći nikakve strategije i izmjene zakona, niti represivne mjere neće ništa promijeniti – zaključuje Stevanović.



No, konkretan odgovor nismo dobili, nego tek poruku da će se na osnovu dostavljenih očitovanja zainteresirane javnosti ići u izradu nacrta prijedloga zakona u kojemu će biti navedene sve izmjene koje se predlažu u toj fazi postupka donošenja zakona.Zoran Stevanović iz Regionalnog info centra Rijeka (UMKI), suradnik organizacije »Nogomet protiv rasizma u Europi« (FARE) kaže da se država i ovim izmjenama zakona opet bavi represijom, umjesto da se pozabavi edukacijom, popravljanjem sportske infrastrukture i transparentnim poslovanjem klubova.

– Sada bi odbijanje alkotesta trebalo biti prekršaj, kažnjavat ćemo navijače, a pivo je jedan od sponzora nogometnih prvenstava, pojedinih klubova, na i oko stadiona se vrte reklame za pivo. Na stadionima se prodaje pivo i to ne samo bezalkoholno. U svečanim ložama proizvođači alkohola, piva ili vina, počaste goste i neka je tako, ali zar ćemo onda to zabraniti na tribinama. Bio sam na utakmici Hrvatska -Irska i Irci su bili poprilično pod utjecajem alkohola, ali su bili veseli, pjevali su i nisu radili nered. Zašto bi netko udaljio te ljude s terena – kaže Stevanović. Pita se tko će kontrolirati jesu li tisuće ljudi na stadionu ili dvorani pod utjecajem alkohola i nada se da policajci neće dodatno angažirati i na tome jer ih je ionako premalo za redovite poslove.