Dogovorena nagodba

KAKO ĆE IZGLEDATI NOVI AGROKOR Ruske banke preuzimaju gotovo polovicu vlasništva koncerna

Jagoda Marić

Veliki broj vjerovnika morao je pristati na otpise potraživanja kako bi kompanija mogla opstati / Snimio Darko JELINEK

Veliki broj vjerovnika morao je pristati na otpise potraživanja kako bi kompanija mogla opstati / Snimio Darko JELINEK

Kako Fabris Peruško tvrdi da nagodbu podržavaju vjerovnici koji drže dvije trećine duga, to znači da postoje uvjeti da Agrokor preuzmu novi vlasnici, među kojima će dominirati dvije ruske banke VTB i Sberbank



ZAGREB  Vjerovnici u Agrokoru dogovorili su nagodbu koja, kako tvrdi izvanredni povjerenik Fabris Peruško, ima potrebnu dvotrećinsku podršku  i u sljedećih mjesec i pol dana trebali bi se odraditi i ostali tehnički koraci kako bi nakon toga novi vlasnici mogli početi preuzimati najveću hrvatsku kompaniju čiji je vlasnik još uvijek Ivica Todorić.


Taj dogovor  još treba i službenu suglasnost Privremenog vjerovničkog vijeća, suglasnost Trgovačkog suda da takvu odluku može donijeti Privremeno vijeće i da se ne mora formirati Stalno, te u konačnici potvrdu na skupštini vjerovnika.


A, kako Peruško tvrdi da nagodbu podržavaju vjerovnici koji drže dvije trećine duga, to znači da postoje uvjeti da Agrokor preuzmu novi vlasnici, među kojima će dominirati dvije ruske banke VTB i Sberbank, koje bi u konačnici u Agrokoru trebale zajedno imati 45-postotni udio.




Do tog će udjela, tvrde naši sugovornici, doći kad novi Agrokor preuzme od Sberbanka 18,5 posto Mercatora, na osnovu čega će povećati svoj udio u novoj kompaniji.  Domaći dobavljači trebali bi imati do osam posto udjela, banke oko deset posto, dok bi oko četvrtina dionica pripala vlasnicima obveznica.


»Reaktor i vlak«


–  Izvanredna uprava i savjetnici sada rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe kako bismo ga čim prije mogli dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću. Predstavnici vjerovnika koji su izrazili podršku ovom dogovoru su svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća te možemo reći da imamo podršku vjerovnika koja prelazi zakonsku dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe – kazao je Peruško.


Njegov je prethodnik Ante Ramljak  prije 14 mjeseci kad je preuzeo Agrokor već nakon deset dana »poslao pozdrav iz reaktora« i objavio dase  jezgra hladi, a Peruško je jučer slikovito poručio da je »vlak s nagodbom napustio stanicu«.


Ipak, priznao je da na putu za ostvarenje nagodbe stoje  tri domaće tvrtke, Agram, Alca i Adris, jer Agram osporava jamstva, a druge dvije kompanije potraživanja vlasnika obveznica.  Agram i Alca zasad su čini se, prema onome što je rekao Peruško, puno spremniji za dogovor s ostalim vjerovnicima, nego Adris.



Nakon Peruškove objave oglasio se i  Ivica Todorić koji je uvjeren da »nagodba lešinarskih fondova  neće proći jer je sve Plenkovićev marketing«. On tvrdi da je protupravni proces koji provodi izvanredna Uprava  pravno nemoguć. – Sve će pokušati iz očaja, kako bi sproveli čak i ono što nije moguće. Uostalom tako su radili i s roll-up ugovorom, s preferencijalnim isplatama, s protuzakonitim dogovorima i privilegiranjem dionika, s naknadama savjetnicima. Očito da je udružena organizacija očajna i pod svaku cijenu žali realizirati nešto što će proizvesti ogromne štete za Agrokor i Hrvatsku državu – napisao je Todorić na svome blogu.


– Gospodin Dubravko Grgić, u ime Agrama izrazio je spremnost pristati na dogovor koji mu nude budući vlasnici Agrokora. Taj dogovor Agram i budući vlasnici tek trebaju potpisati. Iskaz spremnosti gospodina Grgića je korak naprijed u tom pravcu – kazao je Peruško.  Agram bi u dogovor išao s novim vlasnicima, a ne s izvanrednom upravom, a, kako doznajemo, jedna od opcija je da novi Agrokor od njega preuzme većinski udio u Agrolaguni, kod kojeg je Agram došao preuzimajući dionice nakon što mu Agrokor nije vraćao kredit.


Peruško je otkrio i da s predstavnicima Alce  razgovara njegova zamjenica Irena Weber, te da je Alci ponuđeno fer i pravedno rješenje njihovog problema s financijskim mjenicama, u skladu s onim što je većini dobavljača u sličnoj situaciji prihvatljivo.


Kompromisi i otpisi


To znači da pitanje Adrisa, čija su očekivanja o povratima bila značajno iznad prihvatljivih ostalim vjerovnicima, još uvijek ostaje otvoreno. S tom kompanijom tijekom današnjeg dana nije bilo novih razgovora, kazao je jučer Peruško.


Dodao je i da je veliki broj vjerovnika morao  pristati na velike kompromise i otpise potraživanja kako bi kompanija mogla opstati i nastaviti poslovati. Njima se zahvalio, a vjerovnike koji se još uvijek nisu pridružili nagodbi, pozvao je da to ipak učine.


Sberbank, najveći budući vlasnik Agrokora,  neće ući u kredit s refinanciranjem, već će dobivati određeni udio iz dobiti u budućnosti, što je model po kojem će biti plaćen i dio potraživanja dobavljača.


Iako Peruško o tome nije govorio, čini se da je dogovoreno i da se dobavljači koji su davali kredite Agrokoru i za što imaju regresne mjenice,  koje, u slučaju da im Agrokor ne plati,  banke kod kojih su ih unovčili mogu naplatiti od njih. To se  ne bi trebalo dogoditi jer će banke dio tog duga otpisati, a  Agrokor bi im u budućnosti trebao platiti barem trećinu tog iznosa.