Prijepori

KAD UDARI SDP-ovac NA SDP-ovca Bernardić Statutom i Statutarnom komisijom na protivnike

Dražen Ciglenečki

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Bernardić odlukom da bude predsjednik Kluba neće nimalo poboljšati svoj položaj u stranci. Zašto onda ide u to? Možda mu je cilj izbaciti iz stranke sve zastupnike koji bi glasovali protiv njega i smjene Hajdaša Dončića – pokušavao je jedan SDP-ov saborski zastupnik dokučiti Bernardićeve motive



ZAGREB   Statutarna komisija SDP-a na čelu sa Zoranom Bauerom pretvara se u ključno stranačko tijelo. Osim što će se uskoro baviti žalbama četvorice suspendiranih članova Predsjedništva, Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića, morat će, po svemu sudeći, tumačiti može li Davor Bernardić postati predsjednik Kluba zastupnika umjesto Arsena Bauka, a da se o tome prethodno ne izjasni sam Klub. Malo je, međutim, vjerojatno da bi Statutarna komisija odlučila suprotno volji Bernardića.


Pokazuje to i podatak da je on htio da Predsjedništvo već u četvrtak donese zaključak da spomenuta četvorka, ako im Statutarna komisija odbije žalbe, ne mogu zadržati svoje dužnosti u Saboru. Bernardić se povukao nakon što su mu neki od prisutnih na sjednici Predsjedništva objasnili da bi takav zaključak predstavljao pritisak na Statutarnu komisiju, ali jasno je da predsjednik SDP-a ne očekuje da će mu Bauer i kolege raditi bilo kakve probleme.


Središnja tijela


Razlog prijepora u SDP-u u vezi s odlukom Predsjedništva da je Bernardić od 15. rujna šef Kluba su protuslovne odredbe Statuta. »Svi članovi SDP-a dužni su poštovati ovaj Statut i Program SDP-a te odluke središnjih tijela SDP-a i tijela organizacijskih oblika donesenih u skladu s ovim Statutom«, članak je Statuta na osnovi kojeg bi se moglo zaključiti da su zastupnici obavezni provesti odluku Predsjedništva da je Bernardić predsjednik Kluba.




Na tom je tragu i članak koji propisuje da Predsjedništvo »utvrđuje političke smjernice rada Kluba zastupnika«. Nadalje, Statut određuje da predsjednik SDP-a, kao središnje stranačko tijelo, »izvršava odluke ostalih središnjih tijela SDP-a«.


Dio SDP-ovaca smatra da nabrojene odredbe omogućuju Bernardiću da predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću jednostavno pošalje dopis prema kojem je on predsjednik Kluba. Jandroković se sigurno ne bi miješao u unutarstranačke sukobe u SDP-u, njemu je jedino bitno da je Bernardić ovlašten zastupati tu stranku i saborskom Odboru za izbor i imenovanja uputio bi odluku da Bernardić s 15. rujna ima plaću predsjednika Kluba.


Tako bi Bernardić zaobišao Klub, a njegovim osporavateljima u stranci preostalo bi da se žale Statutarnoj komisiji. Oni su, naime, uvjereni da Bernardić može obnašati dužnost predsjednika Kluba isključivo nakon što ga većinom glasova izaberu zastupnici.


Klub zastupnika


Njihovo je uporište statutarna odredba da »članovi Kluba zastupnika SDP-a iz svojih redova biraju predsjednika i potpredsjednike Kluba«. Kad bi Bernardić na sjednici Kluba stavio na glasovanje svoj izbor za predsjednika, neznatne su šanse da bi on prošao. Uvjet bi bio da Bernardića, osim jedanaestorice zastupnika koji nisu potpisali pismo sa zahtjevom za njegovu ostavku, podrži i njih najmanje sedam koji su potpisali to pismo.



Glavna točka dnevnog reda sjednice Predsjedništva SDP-a bili su izbori za Europski parlament u svibnju iduće godine. No, dio prisutnih članova pokazao je da nisu baš na domaćem terenu kad je riječ o tim izborima. Čak ni Rajko Ostojić, koji je prije nekoliko mjeseci imenovan šefom stožera SDP-a za europske izbore. Ostojić je, naime, neslužbeno doznajemo, govorio da će Hrvatska birati u Europski parlament 14 zastupnika, a točan je broj 12, dok ih je sada 11. Bernardić je, pak, Slovaka Maroša Šefčoviča, koji želi biti takozvani spitzenkandidat europskih socijalista, pa je zatražio i podršku SDP-a, nazivao – Šefković. Inače, tijekom rasprave je Bernardić zastupao stav da SDP već u rujnu treba objaviti svojih 12 kandidata za EP, kako bi oni odmah krenuli u kampanju i »lov« na preferencijske glasove, dok se Ostojić zalagao da se najesen izađe s tridesetak imena, između kojih bi se naknadno selekcioniralo kandidate za europske zastupnike.



– To znači da bi se sedam naših kolega trebalo predomisliti, odnosno da zauzmu stav da Bernardić nije dobar predsjednik stranke, ali da je za šefa Kluba u redu. Ne može se to nikako dogoditi – procjenjuje SDP-ovac koji je Bernardićev protivnik.


U slučaju da Bernardić, na ovaj ili onaj način, dođe na čelo Kluba, među prvim bi mu potezima bilo pokretanje procedure za smjenu potpredsjednika Sabora Hajdaša Dončića. O tome bi zastupnici SDP-a morali glasovati kao što je bilo i kad se njega biralo na ovu dužnost.


– Bernardić odlukom da bude predsjednik Kluba neće nimalo poboljšati svoj položaj u stranci. Zašto onda ide u to? Možda mu je cilj izbaciti iz stranke sve zastupnike koji bi glasovali protiv njega i smjene Hajdaša Dončića – pokušavao je jučer jedan SDP-ov saborski zastupnik dokučiti Bernardićeve motive.