Saborski zastupnik SDP-a

Jovanović od Plenkovića zatražio donošenje strateškog plana za zdravstvo: ‘Ako niste u stanju, raspišite izbore’

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



ZAGREB Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović pozvao je premijera Andreja Plenkovića na hitno donošenje strateškog plana upravljanja zdravstvom, poručivši mu da, ako nije u stanju riješiti probleme hrvatskih građana, raspiše prijevremene parlamentarne izbore.


U otvorenom pismu koje je u srijedu Jovanović uputio Plenkoviću, ističe se kako je razlog njegovog slanja nemogućnost da kao saborski zastupnik, u vrijeme ljetne stanke, na drugi način ukaže na goruće probleme hrvatskog zdravstva te na neodgovornost, nesposobnost i nerad ministra zdravstva Milana Kujundžića.


Jovanović je u pismu izrazio podršku prosvjednoj akciji “Pet do 12”.




Ustvrdio je i da je hrvatski zdravstveni sustav u ozbiljnim problemima već duže vrijeme, dok iz Ministarstva zdravstva nije pokrenuta nikakva suvisla i cjelovita reforma.


Jovanović je upravljanje ljudskim potencijalima u zdravstvu ocijenio katastrofalnim, upozorio na bujanje dugova u tom sektoru te na tihu privatizaciju koja se događa zbog dugih lista čekanja.


Zbog toga je pozvao Plenkovića da bez odlaganja na prvoj narednoj sjednici Vlade donese strateški plan upravljanja sustavom zdravstva. “U njemu slobodno koristite naše ideje i prijedloge, jer zdravlje i zdravstvo ne smiju imati stranačku boju”, poručio je.


“Jasno je da ministar Kujundžić ne zna ili neće ponuditi strateški okvir za rješavanje problema u zdravstvu”, dodao je Jovanović istaknuvši da SDP nudi mjere koje imaju za cilj postaviti zdravstvo na zdrave noge.


Naveo je da SDP ima mjere koje će, među ostalim, građanima osigurati jednaku i visoku razinu zdravstvene zaštite, smanjiti liste čekanja, otvoriti bolnice i izvan dosadašnjeg radnog vremena te konačno, osigurati normalne uvjete rada, nagrađivanja, usavršavanja i napredovanja svim zdravstvenim radnicima.


Jovanović je podržao prijedlog sindikata za povećanje plaća u zdravstvu i obrazovanju.


Plenkoviću je poručio da je u mandatu ove Vlade Hrvatsku napustilo preko 200.000 ljudi, istaknuvši da se ljudi iseljavanju zbog niskih plaća, nedostupnog zdravstva, korupcije i nepovjerenja u institucije.


“Ako niste u stanju osigurati rješavanje ovih ključnih životnih problema bilo bi u interesu svih građana Hrvatske, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, da raspišete prijevremene izbore i da građani imaju mogućnost odlučiti o novom vodstvu Republike Hrvatske”, poručio je Plenkoviću.