SDP-ovci u Rijeci

Jovanović: Vrijeme je da Sabor preuzme nadzor nad provedbom reformi. Vlada to nije u stanju

Hina

Biljana Borzan i Željko Jovanović / Foto: I. TOMIĆ

Biljana Borzan i Željko Jovanović / Foto: I. TOMIĆ

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan predstavila je nekoliko inicijativa vezanih uz javno zdravstvo koje se pokreću na europskoj razini, među kojima je donošenje zakona o procjeni skupih lijekova na jedinstvenoj platformi na razini cijele EU, što bi značilo da bi manje zemlje, poput Hrvatske, mogle nabavljati skupe lijekove po znatno nižim cijenama nego sada



SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović u petak je iz Rijeke poručio kako je njegova stranka u Saboru pokrenula interpelaciju o djelovanju Vlade zbog neprovođenja ključnih reformi, ističući kako je vrijeme da Sabor preuzme nadzor nad provedbom reformi.


Jovanović je na konferenciji za novinare kazao kako se u tom cilju predviđa utemeljenje nacionalnog vijeća koje bi nadziralo provođenje reformi, a činili bi ga, uz predstavnike političkih stranaka, novinari, gospodarstvenici i drugi mjerodavni čimbenici.


»Europska komisija je uputila dosad najsnažniju kritiku rada Vlade, a to se zasjenjuje raspravom o Istanbulskoj konvenciji. Očito je da ova Vlada nije u stanju provesti nijednu strukturnu reformu«, rekao je.




Naglasio je kako su dvije temeljne točke novog programa SDP-a obrazovanje jednakih mogućnosti za sve i solidarno, sveobuhvatno, za sve jednako dostupno zdravstvo, prozivajući resornog ministra Milana Kujundžića da ne provodi nužne promjene u sustavu i ne prihvaća konstruktivne prijedloge. »Jedino što može pomoći hrvatskom zdravstvu je njegova ostavka«, poručio je Jovanović.


SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan predstavila je nekoliko inicijativa vezanih uz javno zdravstvo koje se pokreću na europskoj razini, među kojima je donošenje zakona o procjeni skupih lijekova na jedinstvenoj platformi na razini cijele EU, što bi značilo da bi manje zemlje, poput Hrvatske, mogle nabavljati skupe lijekove po znatno nižim cijenama nego sada.


Primjerice Njemačka, koja ima mnogo veće tržište, sad može u nabavi postići mnogo bolje cijene nego manje zemlje, rekla je.


Nastoji se, dodala je Borzan, i uvesti označavanje alkoholnih pića po kalorijskoj vrijednosti te zabrana za određene uzrasne kategorije, kako bi se smanjila konuzmacija među mladima.


Na hrvatskoj razini SDP je pokrenuo inicijativu zabrane prodaje energetskih pića mlađima od 18 godina, držeći da su dokazano štetna za zdravlje, a Borzan je, iako nadležna ministarstva nisu prihvatila tu inicijativu, ipak izrazila nadu da će kod ministra Kujundžića prevagnuti njegova liječnička strana pa će shvatiti važnost ove inicijative.